Bodem onder Mariaschool geeft nog een geheim prijs

Ontdekte put geeft nog een geheim prijs en vertelt veel over vroegere leef- en eetgewoonten.

Het archeologisch onderzoek dat in december 2013 en maart 2014 is uitgevoerd bij de nieuwbouw bij de Mariaschool, heeft bijna twee jaar na het veldwerk nog nieuwe inzichten opgeleverd. Archeologen zijn opgetogen over de resten die zij aantroffen in een eeuwenoude beerput. Die onthullen veel over de leef- en eetgewoonten in het Oudewater van enkele honderden jaren geleden.

Hout uit Zweden

De beerput betrof een tonput, waarvan de randen van de put verstevigd waren door hier een hergebruikte ton in te plaatsen. De put bevatte aardewerk, dat de archeologen dateren in de 19e eeuw. Het grenenhout van de ton was afkomstig uit Zweden en bleek op basis van onderzoek van de jaarringen veel ouder te zijn. Dit was kort na 1549 gekapt.

Put drie eeuwen in gebruik

Het grote verschil in datering zorgde voor vragen: Was de ton na drie eeuwen pas gebruikt voor de beerput? Of had deze ton al sinds de 16e eeuw als beerput dienst gedaan? Het laatste is waarschijnlijk het geval. Een enkele scherf uit de put is gedateerd in de 16e eeuw. De archeologen vermoeden dat dit een rest is van een oude vulling van de beerput. De put was daadwerkelijk drie eeuwen in gebruik geweest, mogelijk zelfs al voor de Oudewaterse Moord van 1575.

Van handmatig naar industrieel aardewerk

De rest van de vulling van de put dateert van de 19e eeuw en geeft daarmee een goed beeld van de toenmalige bewoners. Zij leefden in een veranderende samenleving. Het aardewerk dat zij gebruikten is daar een goed voorbeeld van. Het gaat om zowel traditioneel aardewerk, dat handmatig door pottenbakkers vervaardigd werd, als een industrieel gemaakt koffie- en theeservies, ontbijtservies en porselein. De vondst van 32 kleipijpen uit dezelfde tijd als het aardewerk is mogelijk toe te wijzen aan een enkele bewoner, een zware roker.

Fruiteters

Het onderzoek geeft ook meer inzicht in de eetgewoonten. Op het menu stonden veldsla, bosaardbei, appel of peer, framboos, braam, kers en waarschijnlijk pruim. De in de put aanwezige resten van vijgen en druiven zijn waarschijnlijk geïmporteerd uit het Middellandse Zeegebied.

Latijnse school

Bij het archeologisch onderzoek aan de Mariaschool zijn resten uit de 17e eeuw en later blootgelegd. Het gaat dan om muren, een vloer, twee bakstenen waterputten en twee houten tonputten. De resten zijn te verbinden aan de tijd dat hier woonhuizen en een Latijnse school stonden. Mogelijk bevinden zich op grotere diepte nog resten uit de 15e en 16e eeuw, de tijd dat op deze plek het Ursulaconvent stond.

Bron: gemeente Oudewater | 25 september
Foto: De aangetroffen put. ADC ArcheoProjecten.

Geef een antwoord