Bodem Oudewater geeft Romeinse munt prijs

De Oudewaterse amateurarcheoloog Herman van Eijk heeft in een weiland rond Oudewater een opmerkelijke vondst gedaan. Met zijn metaaldetector stuitte hij op een 3 centimeter grote Romeinse munt.

Uit de afmetingen, het materiaal en het gewicht van de munt kan worden opgemaakt dat het om een zogenaamde Sestertie gaat. Dat type munt is geslagen van 23 vóór tot 275 ná Christus. In die tijd was de waarde van de munt genoeg om enkele broden te kopen.

De afbeelding op de munt is niet meer voldoende herkenbaar om te kunnen bepalen onder welke keizer deze geslagen is. Dit maakt een exacte datering helaas niet mogelijk.

De onlogische vindplaats was reden voor verder onderzoek. Bij navraag bleek dat er voor het dempen van een sloot puin en grond is gebruikt afkomstig van de sloop van de gereformeerde kerk in de Rootstraat in de jaren ’70. De munt is volgens gemeentearcheoloog Esther Mietes vrijwel zeker met deze grond meegekomen. ,,De vondst van een dergelijke munt op zich is niet bijzonder. Er worden in Nederland namelijk dagelijks Romeinse munten gevonden. Voor de binnenstad van Oudewater is dit echter wel uniek.’’

Er bestonden namelijk al langer aanwijzingen dat er in dit oudste deel van Oudewater bewoning was in de tijd van de Romeinen, maar deze munt vormt het eerste tastbare bewijs. ,,Dit voegt weer een nieuw onderdeel toe aan de toch al zo rijke geschiedenis van Oudewater,’’ stelt wethouder Bert Vermeij vast.

De munt valt in 2017 in het Stadsmuseum in het stadhuis van Oudewater te bewonderen.

Bron: Gemeente Oudewater | 17 november 2016
Bij de foto: Beide zijden van de Romeinse munt.
Foto Alexander van de Bunt van Landschap Erfgoed Utrecht


Geef een antwoord