Boeiend dictee Oudewater

(ook een uitdaging voor Woerdense dicteeschrijvers)

Nadat de Rotary in het jubileumjaar van Oudewater een dictee organiseerde, volgt nu al weer het derde op rij. Dat het eerste juist over dat jubileumjaar handelde, was eigenlijk heel logisch en het was een mooi verhaal, met net genoeg moeilijkheden om het spannend te houden. Het tweede ging over iets wat toen bijzondere belangstelling genoot en nu al weer heel ver achter ons lijkt te liggen: vluchtelingen. Dit jaar wordt het dictee geschreven door Otto Beaujon, bekend columnist voor de IJsselbode en Oudewaterkenner bij uitstek. Ook is hij de auteur van het boek “De Koekenfabriek -Honderd jaar lijnolie uit Oudewater”. Deze interesses staan garant voor een echt Oudewaters Dictee. Hij ligt hier een vast een tipje van de sluier op.

“Tipje van de sluier? Zulke dictees zijn eigenlijk ondingen: veel bijzinnen met gezochte vreemde woorden die samen in het echt nooit zo gebruikt worden. Maar ja, de opdracht aan de samensteller is wel, dat alle deelnemers toch minstens een paar handenvol fouten moeten maken, anders kun je je niet onderscheiden. Maar wees niet bang, het Oudewaters dictee gaat over Oudewater: de mensen, de eigenaardigheden. Zoek het niet te moeilijk, je hoeft de Franse spijskaart niet van buiten te leren, en woorden als consciëntieus of überhaupt komen er niet in voor. Want de echte dictee-tijgers weten toch wel hoe je die spelt, en anderen breng je maar aan het twijfelen. Ik denk dat iedereen die meedoet het hartstikke leuk zal vinden. Geelbuikloop, dat woord kwam ik vandaag ineens tegen, zo’n typisch Oudewaters woord. Een broertje van de geelzucht misschien, of een bijkomend verschijnsel als je piccalilly eet? Maar dat was ’t niet: het schijnt een nieuwe sportwedstrijd te zijn, wat ze niet allemaal verzinnen! En bij zo’n woord hoef je tijdens het dictee alleen even uit te puzzelen of het wel of niet met een hoofdletter moet. We houden het simpel: schroom niet, doe mee.”

dictee-pers foto 2017

Het 3e Groot Oudewaters Dictee vindt plaats op woensdag 19 april 2017.
De locatie is de Mariaschool, Nieuwstraat 9,  3421 BT Oudewater.
Inloop vanaf 19.30 uur, start dictee 20.00 uur.
Stuur een e-mail met uw naam en adres naar grootoudewatersdictee@gmail.com en ook ú doet mee! De kosten zijn €10,-.

De gehele opbrengst komt ten goede aan ons doel: het voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid in Oudewater. Dit jaar is gekozen om de opbrengst te schenken aan de gezamenlijke basisscholen in Oudewater om hen in staat te stellen taalzwakke kinderen (waaronder ook kinderen van nieuwkomers) nog beter te kunnen helpen.

Bron: Piet Smits, Rotaryclub Oudewater | 3 april 2017

Geef een antwoord