Boothouders Oudewater proberen hun hoofd boven water te houden

Sinds een paar jaar begint het steeds minder druk te worden op de Hollandsche IJssel. Waar vroeger nog weleens twee grote schepen moeite hadden om elkaar te passeren, is het nog nooit zo rustig geweest. De vrachtschepen die er eerst voeren zijn verruild voor de plezierbootjes die van heinde en verre naar Oudewater komen en plekken aan de kade innemen. Dezelfde plekken die de inwoners van Oudewater ook graag willen gebruiken om hun eigen plezierboot aan te leggen.

Om een balans te vinden tussen beide partijen werd er afgelopen donderdag 19 mei een avond georganiseerd door het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden voor boothouders om te kijken hoe het nu verder moet met het varen in Oudewater. Hier werd duidelijk gehoor aan gegeven, aangezien de opkomst groter was dan verwacht. Eén van de grootste kritiekpunten die op deze avond naar voren kwam, was een te klein aantal aanmeerplekken waardoor inwoners van Oudewater hun boten ergens anders moeten plaatsen.

Wrakken

Veel aanmeerplekken liggen vol met wrakken of staan op naam van verhuurders die er geen boot meer neerleggen. Ook missen er op de huidige aanmeerplekken te veel voorzieningen om het voor toeristen interessant te maken hun boot aan te meren in Oudewater. Na de inventarisatie van de verschillende problemen werd de grote groep opgesplitst in drie groepen om oplossingen te bedenken.

Er zijn op dit moment wel plannen in werking vanuit de Watersportvereniging Oudewater om verschillende voorzieningen op drie plekken langs het water te gaan plaatsen. Bij deze voorzieningen moet gedacht worden aan douches, drinkwater, elektriciteit enz.

Eind 2017

Met de oplossingen die op deze avond zijn bedacht wordt vooralsnog niks gedaan. Oudewater is de eerste gemeente in Nederland waarmee de Stichtse Rijnlanden een gesprek houdt. Pas eind 2017, wanneer er met meer gemeentes is gesproken, zullen er concrete plannen gemaakt worden om Oudewater zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor de boothouders.

Tekst: Martijn de Wit
Redactie: Oudewater.net
| 20 mei 2016

One thought on “Boothouders Oudewater proberen hun hoofd boven water te houden”

 1. Jeroen Hotze zegt:

  Er is ook een ander plan ingediend. Namelijk afmeren toegestaan binnen Oudewater en daar aan gekoppeld een soort vergunning voor een jaar en een sticker op de boot zodat de eigenaar van de boot bekend is.

  Stichting Nautisch Oudewater heeft vorig jaar deze zienswijze ingediend en zou ook graag zien dat dit ook op de hele IJssel mogelijk gemaakt word.

  Het zou toch fantastisch zijn als men net als enkele jaren geleden een bootje achter het huis kan leggen om lekker mee naar de stad te varen als het mooi weer is. En kinderen lekker op het water zijn ipv achter een schermpje te gamen.

  Alles in samenwerking met het HDSR ivm de veiligheid.

  Een nieuw vaarwegbeleid zou dit mogelijk kunnen maken.

  Jeroen Hotze
  Stichting Nautisch Oudewater.

Geef een antwoord