Brigadegeneraal b.d. Arie T. Vermeij houdt vrijheidslezing op 4 mei

Herdenkingsplechtigheid in Grote of Sint Michaëlskerk in Oudewater

Vrijheid is niet gratis. Zij vraagt soms hele hoge offers, namelijk de levens van mannen en vrouwen die zich inzetten om die vrijheid te beschermen. Op dat thema gaat Arie T. Vermeij dieper in tijdens zijn vrijheidslezing. Die houdt de brigadegeneraal der fuseliers b.d. op woensdag 4 mei vanaf 19.00 uur in de Grote of Sint Michaëlskerk in Oudewater.

‘Freedom is not for free’. Zo betitelt Arie T. Vermeij zijn vrijheidslezing die hij houdt tijdens de 4-mei herdenkingsplechtigheid in Oudewater. Kort gezegd: vrijheid is niet gratis, zo luidt zijn betoog. ,,Om die vrijheid te beschermen heb je een krijgsmacht nodig en ook mannen en vrouwen die zich inzetten en soms het hoogste offer moeten brengen: hun leven. Alle Nederlanders van jong tot oud zouden de onschatbare waarde van deze kostbare vrijheid in Nederland misschien wat beter moeten beseffen en waarderen,’’ beklemtoont Vermeij. Hij vervolgt: ,,De 92.000 doden die vielen bij de invasie in Normandië kunnen in verband worden gebracht met de huidige ontwikkelingen. We hebben wel een goede, maar te kleine krijgsmacht. Zeker als je dat beziet in relatie tot de ontwikkelingen in Rusland, de Oekraïne en de dreigingen in het Midden-Oosten, vooral van de Islamitisch Staat (IS).’’

Ook staat Vermeij stil bij de menselijke kosten van die vrijheid. ,,Op 4 mei herdenken we alle gevallenen tijdens de Tweede Wereldoorlog en ook diegenen die zijn omgekomen bij vredesmissies na de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de Tweede wereldoorlog kwamen er ongeveer 250.000 Nederlanders om. Waarvan 102.000 door Jodenvervolging, 30.000 burgerslachtoffers door oorlogshandelingen en 18.000 Nederlandse militairen.’’

Vermeij rekent voor dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog ook veel mensen stierven door de slechte omstandigheden op het terrein van de gezondheidszorg en de hongerwinter. Maar na de Tweede Wereldoorlog sneuvelden er ook nog ruim 5.000 Nederlandse militairen bij de ruim 100 door Nederland uitgevoerde missies op vele plaatsen in de wereld. ,,Als we dat even tot ons door laten dringen; dat is ruim de helft van het inwonersaantal van het mooie stadje Oudewater,’’ besluit Vermeij.

Over Arie Vermeij

Brigadegeneraal der fuseliers b.d. Vermeij (1957) woont in Reeuwijk en is vier keer uitgezonden geweest voor grotere missies: naar Libanon, Bosnië en twee keer Afghanistan. Daarnaast nog vele malen voor kortere tijd naar Irak, Afrika en vele andere landen. In 2006 had hij als plaatsvervangend commandant in Afghanistan de verantwoordelijkheid over een grote internationale troepenmacht.

Bron: Gemeente Oudewater | 31 maart 2016

Geef een antwoord