Bruisbijeenkomst in het kader ‘Project Bewegen voor Ouderen’ in de Wulverhorst

Om 3 uur ’s middags was er de start van het Project ‘Bewegen voor Ouderen’ met Richard Proost van sportschool Richard Proost Sport, samen met Ina Reehorst.

Richard Proost_bewegen-in-de-wulverhorst-033-2Richard deed de warming-up, door alle bewegingen voor te doen, iedereen deed zijn best om ze te volgen, van krakelingen maken met je handen tot ballen aan elkaar door geven of er een lekkere trap tegen aan te geven; ze vlogen letterlijk door de lucht. De dames en heren deden dan ook hun uiterste best om de bewegingen, die Richard en Ina voor deden, te volgen; er werd daarbij dan ook heel hard gelachen.

Daarna werden de mensen in diverse groepen opgedeeld, zoals o.a. de praatgroep over bewegen. De stelling was: bewegen ouderen wel voldoende…, er werd daar met elkaar intensief over gesproken. De meeste vonden, dat ze dat wel probeerde maar dat dat niet altijd naar tevredenheid lukte.  Ja, wat wil je ook als je ver boven de tachtig bent.

bewegen-in-de-wulverhorst-059-2Hierna ging de groep naar het volgende onderdeel, de loopbrug en werden er onder leiding van fysiotherapeut Niels Mastwijk oefeningen gedaan. Ook werd er badminton met ballonnen gespeeld o.a. onder leiding van het team Fysiotherapie Oudewater. Soms werd er zo fanatiek geslagen, dat de ballonnen met een luide knal uit elkaar spatte wat uiteraard voor de nodige hilariteit zorgde.

Met virtuele bril op door Oudewater fietsen

Het belangrijkste onderdeel van deze dag was, het met een speciale virtuele bril op, op een hometrainer door Oudewater te fietsen. De oprichter van VRSPACE, gevestigd te Gouda, dhr. Darius Heydarpeur, vertelde dat er veel verbeteringen zijn doorgevoerd in de door hun ontwikkelde mogelijkheden. Door te trappen op de hometrainer of te fietsen met de handhometrainer (speciaal voor mensen in een rolstoel) gaat de film draaien en kom je zo in dit geval op de Markt in Oudewater. Kijk b.v. naar links of rechts, zie je de etalages, kijk je omhoog zie je b.v. de zon, trap je snel, ga je als een speer de bocht om.

virtueel-fietsen_bewegen-in-de-wulverhorst-097-3Mevrouw Tiny van der Klis-Oostendorp had de primeur; ze vertelde: “Dat is lang geleden dat ik op Markt was, ik zou zo wel een harinkje willen gaan halen.” Zo echt was het; met een ventilator voor het gezicht gingen de haren nog wapperen ook. Het was dan ook een lust voor het oog om de mensen zo te zien genieten, want ook de mensen in de zaal, die als het ware achterop zaten, konden de rit door Oudewater volgen.

Oudewater_bewegen-in-de-wulverhorst-114-2Mevrouw van den Hondel vertelde dat het nieuw was en zij de eersten waren, waar dit systeem gedemonstreerd werd en zij nu dus op zoek waren naar sponsoren, om dit voor de bewoners te kunnen aanschaffen. Men kan er allerlei plaatsen mee bezoeken, ooit Oostenrijk bezocht, nu zou dat zo maar weer kunnen … of Pari;  je hoeft de film maar te starten. Op deze manier gaan mensen bewegen omdat ze toch een heel leuk uitstapje maken.

Nog iets te drinken ook

Er werden ook heerlijke smoothie’s, van vers fruit , verzorgd door de Jumbo, gemaakt , zodat ze kakelvers bij de mensen naar binnen gingen.

Jumbo-smoothie_bewegen-in-de-wulverhorst-136-2Deze dag stond nogmaals in het teken van het beweegproject in de Wulverhorst  dat in januari van start was gegaan, want er wordt van alles gedaan om de mensen in beweging en actief te houden.

bewegen-in-de-wulverhorst-191-2Zo zijn er allerlei activiteiten zoals, volksdansen, gym voor ouderen, er is een fitnessruimte, een jeu-de-boulesbaan en een beweegtuin. Ook zijn er de uitjes, zoals bijvoorbeeld varen met Jeroen Hotze, een dagje met de bus, zoals laatst bijvoorbeeld naar het strand in Katwijk, waar de rolstoelen met grote wielen al klaar stonden om goed door het zand te kunnen gaan. Of een bezoek aan de theetuin en wandelen met de vrijwilligers van de Zonnebloem en wat dacht u van zingen o.l.v. Monique v.d. Hoogen, waar natuurlijk alle oude liedjes van vroeger naar hartenlust werden meegezongen.

Deze dag bleef het nog lang onrustig in de recreatie zaal, een dag waar de bewoners (met of zonder spierpijn) nog lang over zullen napraten.

Bron: Oudewater.net | 3 oktober 2016
Tekst en foto’s: Bert van der Horst

Geef een antwoord