Buitenexpositie van wereldberoemde schilder David is nu compleet

De binnenstad van Oudewater fungeert sinds dit weekeinde als openluchtmuseum voor de wereldberoemde, in Oudewater geboren, schilder Gerard David (1455-1523).

Gerard David 2017-11-21 015 (2)

Dat is het resultaat van jarenlang speur- en lobbywerk bij musea en andere kunstinstellingen. Aan de hand van digitale foto’s zijn werken van David op weerbestendige trespa-platen afgedrukt.
Afgelopen zaterdag zijn zeven reproducties op één muur nabij de Romeijnbrug gemonteerd. Daarmee heeft Oudewater de bijzondere buitenexpositie op 42 plekken in de stad compleet.

Gerard David 2017-11-21 012 (2)

De plaatsing van de zeven panelen van het Cervara-altaarstuk was de lastigste van allemaal, vertelt Luuk Eijkelestam van de stichting Gerard David Oudewater. Voor dit altaarstuk was een flinke blinde muur nodig waarop de panelen van soms anderhalf bij één meter goed konden worden gemonteerd. En juist de enige geschikte muur, de achterzijde van het bedrijf Oudejans, is lastig bereikbaar. Deze zaterdag kon de stichting echter beschikken over een hoogwerker van transporteur Jan van Dam, zodat plaatsing veel eenvoudiger werd.

New York

Dat het altaarstuk nu compleet is te zien, kan bijzonder worden genoemd. Wie de originele werken wil zien, moet naar Parijs, New York én Genua. De delen zijn in de loop van de eeuwen namelijk verspreid geraakt.

Gerard David 2017-11-21 001 (2)

Oudewater heeft nu het gros van de werken van David in de stad hangen. De in Oudewater geboren schilder behoort tot de ‘Vlaamse Primitieven’ waarvan Jan van Eijk de bekendste is. Van David zijn om en nabij 110 werken behouden gebleven. ,,Daarvan hebben we 85 reproducties”, zegt Eijkelestam trots. ,,We hebben nog een tiental miniaturen, maar die lenen zich meer voor een binnenexpositie.”

Bron: AD  | 20 november 2017
Foto’s: Bert van der Horst

Geef een antwoord