Buurtvereniging Pinkeltje viert 50-jarig bestaan

“Beste dames en heren, jongens en meisjes, buurtgenoten; allereerst wil ik jullie namens de jubileumgroep ‘Pinkeltje 50’ van harte welkom heten op deze nieuwjaarsparty en u allen een heel goed en gezond 2017 toewensen.” Zo begon Peter Boere zijn toespraak die de start was van het jubileumjaar van Buurtvereniging Pinkeltje aankondigde. En hij ging verder: ”2017 wordt een bijzonder jaar vooral voor de wijk Hoenkoop. Want het is 50 jaar geleden dat er mensen, in de toen jonge wijk Hoenkoop, met elkaar besloten een speeltuin te realiseren voor de kinderen uit de buurt. Dat initiatief zou uitgroeien tot Buurtvereniging Pinkeltje.” Peter Boere kondigde een jaar vol activiteiten aan met als hoogtepunt de week van 28 juni tot 1 juli.

Ondanks de kou was het druk met kinderen en volwassenen die op dit openingsfeest van het jubileumjaar waren afgekomen. Peter Boere: “Wij zijn erin geslaagd een basisprogramma te maken waar  voor iedereen wat in zit. Met ruimte voor aanvullende initiatieven uit de buurt, mits dat ook financieel gedragen kan worden. Zo gaan we in het voorjaar een dag voor de kinderen organiseren met aansluitend een borrel.

Peter-Boere_Pinkeltje_img_3213

In de zomer gaan we de verjaardag van Buurtvereniging Pinkeltje groots vieren met een week waarin allerlei activiteiten zullen plaatsvinden. Reserveer de week van 28 juni tot en met 1 juli maar vast in uw agenda. Op 1 juli vieren we de verjaardag van onze buurtvereniging en dat doen we groots.

In het najaar hebben we een gezamenlijke buurtactiviteit voor alle leeftijden. En natuurlijk kan er gewoon ook in de speeltuin worden gespeeld en worden genoten van het mooie weer en spelende kinderen.”

Hulp bij activiteiten

“Om al deze activiteiten te kunnen doen,” vervolgde Boere, “hebben we uw hulp hard nodig. Daarom roep ik u nu al op om u te melden als vrijwilliger voor de activiteiten. We kunnen mensen gebruiken voor het schrijven van stukjes voor de website, voor secretariaat werkzaamheden, om decors te bouwen en, zoals ook al vandaag gelukt is, het helpen bij het opbouwen en afbouwen.” Later op deze feestelijke nieuwjaarsreceptie liet Lars Vermeij de zojuist gelanceerde website van Pinkeltje zien. Boere vermeldde hem vast: “U kunt zich melden via onze eigen website www.buurtverenigingpinkeltje.nl. We zijn erg trots op deze site en houd het komende jaar deze site regelmatig in de gaten voor allerlei nieuws en activiteiten die we gaan doen. De website wordt ons uithangbord en wij lezen alle reacties dagelijks.”

Mariëtte-Versluijs_Pinkeltje_img_3204

Dat zo’n jaar vol feesten ‘handen uit de mouwen’ en ‘financiële steun’ vragen is logisch. Daarom vroeg Peter Boere daar nu vast om: “Het vieren van een jubileum gaat niet vanzelf daarom hebben we ondernemers uit onze wijk gevraagd dit jubileum ook financieel mogelijk te maken en sponsoring van Buurtvereniging Pinkeltje in overweging te nemen. Elke donatie is welkom; ook tijdens activiteiten staat een bescheiden collectebus klaar waar u een donatie in kan doen. En natuurlijk op de website staat het rekeningnummer van de penningmeester.”

“We kunnen Pinkeltje toch niet alleen de kar laten trekken!”

Op deze wijze eindigde Boere zijn oproep tot steun. Maar hij was nog niet klaar. Uiteraard ging hij in op de geschiedenis van de Buurtvereniging: “Hier vooraan zitten onze genodigden. Gerard van de Hoek is een van de initiatiefnemers van 50 jaar geleden. Een ander van het eerste uur, Cor Hoogendoorn, kan er om gezondheidsredenen niet bij zijn. Verder zijn hier Jeanet Kroon en Jan Brouwer, de ereleden van onze Buurtvereniging. Stuk voor stuk mensen waarvoor ‘de speeltuin en de buurtvereniging’ een belangrijk deel uitmaakt van hun leven.”

Jan Brouwer vertelde al eerder over het ontstaan van de buurtvereniging: “Initiatiefnemers waren Cor Hoogendoorn (die nu in de Wulverhorst woont), Jo van Vliet, Egbert Overeem, Gert van Schaik en Jacques Kogeman. Ook Gerard van de Hoek had heel wat steentjes bijgedragen. “Hoenkoop was toen nog een aparte gemeente en we kregen subsidie voor het onderhoud. Later van de gemeente Oudewater; dat ging altijd heel goed.” Brouwer herinnerde zich nog dat van de verschillende buurtverenigingen elftallen tegen elkaar voetbalden: “Wel een stuk of 12, 13!”

En even later: “We hadden een oude legertent van de heksenketel en daar vierden we feest met een band, een barbecue en films over onze activiteiten.” Maar liefst 34 jaar was Brouwer in verschillende functies actief geweest, grotendeels in het onderhoud: “Vrijwilligers genoeg altijd, maar de vaste onderhoudsploeg was soms wat klein, maar we hebben het altijd voor elkaar gekregen.” Mariette Versluijs, de huidige voorzitter, vertelde dat de gemeente Oudewater deze speeltuin aanhaalt als deze wil aantonen dat zulk soort zaken kunnen: “Het is een bijzonder actieve buurtvereniging, waar wel vier, vijf keer per jaar iets georganiseerd wordt voor de kinderen.” En dan: ” Misschien is dit wel de langstlevende buurtvereniging van Oudewater.”

Afspraak

Peter Boere eindige zijn toespraak met de uitroep: “Op dit tijdstip had ik eigenlijk een afspraak met iemand … en dat is iemand die we allemaal kennen.

Pinkeltje_Oudewater_img_3215

Pinkeltje-vlag_img_3217En direct daarop kwam Pinkeltje, die in zijn eentje een kar trok, aanlopen. Samen met de ereleden hesen zij de vlag die speciaal voor dit jubileumjaar was ontworpen; een bijzonder moment. Overigens, had Boere al meegedeeld dat de vlag vanaf nu voor maar € 5,- te koop zou zijn bij de voorzitter van Buurtvereniging Pinkeltje, Mariette Versluijs, Vliet 31.

Pinkeltje-valg_img_3219

Na het hijsen van de vlag vertrok Pinkeltje met zijn karretje, geholpen door Peter Boere en gevolgd door heel veel kinderen en hun ouders met heel veel lampionnen. Na een rondje door de wijk kwamen ze weer terug in de speeltuin. Lars Vermeij onthulde de website: www.buurtverenigingpinkeltje.nl; ongetwijfeld een mooie aanvulling in dit jubileumjaar.

Pinkeltje_vuurkorf_img_3233

Een vuurkorf – lekker warm – chocolademelk – lekker warm – glühwein, appelflappen en oliebollen en sterretjes voor de kinderen maakten het feest compleet; een prachtige start van een jaar vol festiviteiten.

Bron: Oudewater.net | 7 januari 2017

Geef een antwoord