Carnaval Oudewater in 2020 opnieuw geslaagd

Na de sleuteloverhandiging van burgemeester Wim Groeneweg van Oudewater aan prins Martinus van Uivergein op vrijdag – met aansluitend aan prachtig feest in De Klepper – volgde op zaterdag een schitterende carnavalsoptocht die eindigde op de Markt. Op diezelfde zaterdag heeft er een incident bij Café de Kater plaatsgevonden, dat door een aantal aanwezigen als heftig werd gekenmerkt en door anderen als ‘het viel wel mee’ werd getypeerd. Nader onderzoek is aangekondigd en zal het moeten uitwijzen.

2020

Elders was het gelukkig beregezellig. De carnavalsmis op zondag met o.a.  een 75 leden tellend koor was voor sommigen een mooie afsluiting; anderen wilden nog wel even doorgaan met feesten.

Het wordt elk jaar drukker bij de sleuteloverhandiging in het Stadhuis. Er kon nog net worden gehost. Het Dweilorkest Batenbouwers uit Nieuwegein speelde er vrolijk op los.

Wim groeneweg

Wim Groeneweg e.a.

burgemeester en prins

hofdames

Na de sleuteloverhandiging van burgemeester Wim Groeneweg aan prins Martinus werden Gé Sluis, John Ramaekers en Willem van Vliet met veel stampij in het zonnetje gezet. De daaropvolgende ‘dansact’ bleek enorm aanstekelijk: iedereen deed mee! Prins Martinus kondigde vervolgens zijn gooi naar het burgemeesterschap van Oudewater aan met ludieke oplossingen voor het zwembadprobleem, de malaise voor/van de boeren en de woningschaarste. En voor de dag erna, afgelopen zaterdag dus, had hij al een verkiezingskaravaan geregeld met veel pracht en praal. Heel veel mensen werden door de prins bedankt, waaronder uiteraard de ouders van de prins, koningin Sjanie en koning Leon.

Angeline Vrijlandt

Angeline Vrijlandt

Als slapleuter werd dit keer een duo aangewezen: Bert Hollart en Hein Rietveld.

Bert & Hein

Naast leden van het carnavalskoor was de een actief bij FC Oudewater en de ander bij Schoon Oudewater. Vervolgens opnieuw polonaise met aansluitend een cabaretesk optreden van Angeline Vrijlandt, onder een valse naam. Het zoengedrag van prins Martinus en/of met de hofdames werd uitvoerig besproken.

Carnaval: Meedoen is belangrijker dan winnen

Ze deelde het motto van de prins: “Meedoen is belangrijker dan winnen.” Voordat alle carnavalsvierders afreisden naar De Klepper kreeg Richard de Jong nog een onderscheiding, omdat hij inmiddels 11 jaar in de Raad van Elf zat. Het feest zal vast nog wel tot heel laat geduurd hebben en ongetwijfeld tot in de late uurtjes gezellig zijn geweest.

2020

De volgende dag was het ook weer enorm druk op de Markt. Om 1 uur was er al bijna geen doorkomen aan; een prachtig feest voor een ieder die het voorjaar wil begroeten met MEE DOEN IS BELANGRIJKER DAN WINNEN.

prins en hofdames 2020

Het moto van Prins Martinus met zijn mooie hofdames Inge van Baaren, altijd voorzien van een prachtige glimlach, en Iris Blom, schitterend met haar lange haren in de wind. Het waaide tenslotte een beetje; ach, wat, …  in Oudewater is men wel wat gewend. En voor degene die niet meer weet hoe een strakblauwe lucht er uitziet: na een paar biertjes klaart het vanzelf op.

Oudewater: Een prima geluidssterkte

Voordat de carnavalsstoet kon vertrekken werd er uitbundig gecontroleerd op geluid en stormvastheid. Het geduld van de kinderen op de wagens werd op de proef gesteld, maar toen de stoet eenmaal in beweging kwam ging het los. Al springend en dansend waren ze niet meer te houden. Ook de slapleuters Hein en Bert liepen op de Markt als twee dikke vrienden. Het was heerlijk om te zien hoe iedereen zich warm sprong op de maten van DJ Tjeusto. En geluid was er. De oordoppen van mijn motor kwamen goed van pas.

markt 2020

Voor de prinsenwagen liepen statig en koninklijk de vader en moeder van de prins in prachtige kostuums: Leon en Sjanie Hoogenboom.

Leon en Sjanie

Het was duidelijk hoorbaar dat het geluid dat van de wagens afkwam minder hard was dan in eerdere jaren, maar het was er niet minder gezellig om en hard zat. De kopjes in de kast bleven  bij het voorbijrijden deze keer rustig op hun plek staan.

2020: Het weer hebben we aan onszelf te wijten

In de kerk was het al vroeg druk. Stoelen en banken zaten vol met kleurrijk verklede mensen. Ook de burgemeester was weer van de partij. Men heeft hem tijdens deze dagen vele malen de hand kunnen schudden. Hij voelt zich al behoorlijk thuis in Oudewater. Tromgeroffel: de prins en zijn gevolg kwamen de kerk binnen.

Franciscuskerk Oudewater

Pastoor Huub Spaan was goed op dreef met zijn preek. Ondertussen rammelde de wind stevig aan de kerkdeuren.”Eigenlijk heb je dit weer aan je zelf te danken”, zo vertelde hij de prins. “Bij het uitzoeken van de liederen voor de dienst ga je schouder aan schouder zingen met als tekst zon of regen, wind mee of juist een beetje tegen. En dan een tekst als ‘ wind in de haren’. Wat kun je dan anders verwachten?”

Verkleed of niet? Dromen met ballen

– Hoe gaat dat nu met de carnavalsmis? had men hem gevraagd.
– Kom maar naar de kerk.

Pastoor Huub Spaan

– En moet je dan je paspoort mee nemen?
– En is men dan verkleed?
– Ja zeker.
– En bent u dan ook verkleed?
– Ja zeker.  Vandaag ben ik extra verkleed  met mijn feestelijke stola  en mijn super gekleurde lange sokken.
Hij liet ze spontaan zien. De mensen genoten  van deze opmerkelijke actie .  Het koor, onder leiding van Monique van den Hoogen zong er lustig op los. De heren waren goed vertegenwoordigd in het koor en zongen menig partij zeer gedreven mee. Als afsluiting van de dienst bracht prins Carnaval het nummer Three little birds van Bob Marley  ten gehore en   werden er grote ballen opgegooid,  zodat iedereen zijn best kon doen  om ze tijdens het zingen in de lucht te houden.
De kleine kinderen vonden dit natuurlijk geweldig. Hierna ging men op weg naar De Klepper waar een goedgevulde ontbijttafel gereed stond.

Tekst en foto’s: Bert van der Horst | Woensdag 25 februari 2020 | Eindredactie: Oudewater.net

 

One thought on “Carnaval Oudewater in 2020 opnieuw geslaagd”

  1. Martijn Hoogenboom zegt:

    Heel mooi stukje! Super beschrijving van hoe het mooie spektakel zich heeft plaatsgevonden in ons mooie Uivergein en nu weer Oudewater. Groet, de (ex) prins Martinus

Geef een antwoord