Cessibon zingt sfeervol ‘Kerst bij kaarslicht’

De repetities van het concert ‘Kerst bij Kaarslicht’ zijn in volle gang. Dit keer in de Grote of St. Michaëlskerk in Oudewater. Projectkoor Cessibon is, na ruim anderhalf jaar stilte, weer back in town, met een nieuw bestuur, een nieuwe website en nieuwe namen voor de koren.

Oudewater – Het grote koor, Cessibon Grande en het kamerkoor Cessibon Petit Plus, repeteerden afgelopen zaterdag samen onder leiding van Monique van den Hoogen in de Nederlands Hervormde kerk voor het komende kerstconcert. “Een aantal grote muzikale projecten, waaronder Jesus Christ Superstar, hebben de afgelopen maanden veel beslag gelegd op de beschikbaarheid van de zangers. Inmiddels is er weer ruimte en gaat alle energie uit naar de voorbereidingen van het kerstconcert, dat dit jaar in deze kerk wordt uitgevoerd.”

De koren worden tijdens het concert begeleid door een keur aan instrumentalisten. Gerben Mourik bespeelt het orgel maar op deze zaterdag, bij afwezigheid van Bastiaan Heeren, ook de piano. Jens Meijers op pauken en percussie en een tienkoppig blazersensemble completeren het geheel. Nieuw bij het koor is de tenor Ruud Vink uit Waddinxveen, in het dagelijks leven projectleider in de milieu-industrie. “Ik kom van het Jongerenkoor in Bodegraven en ben cantor in de Sint Victor kerk in Waddinxveen. Voor mij is het zingen bij Cessibon een nieuwe uitdaging.”
Dat vindt ook Ton Schoonderwoerd uit Oudewater. De 56-jarige bas zingt al sinds het project ‘ Werelds’ bij Cessibon. “Dit concert is niet eenvoudig, maar zeker de moeite waard. Ook het niveau van het koor vind ik hoger geworden.”

Het concert in de straks sfeervol verlichte Grote of Sint Michaëlskerk begint a-capella met het Var inte Rädd för Mörkrett (Licht dat de Duisternis verdrijft). Cessibon Petit Plus en het grotere Cessibon Grande zingen het mooie Jauchzet Frohlocket uit het Weihnachtsoratorium van Bach. Maar ook The Rose van Gjeilo.
Terwijl Monique van den Hoogen op de haar zo bekende wijze bij koorleden en muzikanten de puntjes op de i zet, is al goed te horen wat het eindresultaat moet worden. Een sfeervoller muzikaal begin van de Kerst is bijna niet te wensen. Monique van den Hoogen: “We brengen ook Die Geburt Christi van Mendelsohn ten gehore, maar ik hoop dat de bezoekers zeker wel hun eigen zangstem meenemen, want er is ook voldoende ruimte voor klassiekers als Joy to te World en O Holy Night. Verder is er een mini optreden van het kleine meidenkoor GRLPWR met pianist Roel Kwakernaat.” De nieuwe voorzitter van Cessibon is Gé Jonkers. De gepensioneerde 65 jarige lage bas bekleedt die functie sinds een jaar. Ook hij is enthousiast over het programma dat op 21 en 22 december om 20.00 uur wordt uitgevoerd. “Een aanrader!”

Intussen roffelen de pauken voor het Gloria in Excelsis Deo en klinkt een zeer verrassend maar gevoelig Night of Silence.

Kaarten bij Emté Hermans en The Readshop of via de site www.cessibon.nl

Bron: Zenderstreek | zaterdag 24 november 2018

Geef een antwoord