Circus Renaissance in Oudewater

Stampvol uitverkocht was de circustent bij de eerste voorstelling. En ondanks de hevige regen waardoor het water de tent in stroomde en de elektriciteit een aantal malen uitviel was het een mooie voorstelling. Gé Sluijs opende de middag in het kostuum dat een circusdirecteur niet zou misstaan.Oudewater_circus-renaissance_ge-Sluijs_Alberto-Althoff_IMG_3786Het was woensdagmiddag en dus waren er heel wat kinderen die vaak voor het eerst een circus bezochten. De tribunes waren afgeladen. Gé Sluijs roerde even de problemen van circussen aan, maar gaf daarna het woord aan de echte directeur: Alberto Althoff. Deze kondigde de artiestenparade aan, waarin alle artiesten een voorproefje lieten zien om het publiek in de sfeer van het circus te brengen.

Onder ritmisch handgeklap een prachtig dressuurnummer van een bont gezelschap pony’s, gevolgd door een komische jongleur. Daarna de (Nederlandse) trapezewerkster Anke, die een adembenemende act uitvoerde. Van de Cubaanse Jo-Ann en Joël hadden we al mogen genieten tijdens de Herfstfair en de High wine, maar deze uitvoering in Celine-Dions-Titanicachtige sferen overtrof alle verwachtingen. En dan een schitterend hondennummer met prachtige poedels, een Berner Sennenhond en een …; tja, wat voor ras dat was bleef een raadsel, maar hij deed het wel heel leuk.

Circus is een schouwspel

Oudewater_Circus-renaissance_schouwspel_IMG_3788

Circus is een schouwspel, circus moet je meemaken, circus is een belevenis, waarin je je kunt laten onderdompelen en laten meevoeren. Veel toeschouwers en toeschouwertjes keken dan ook regelmatig gebiologeerd waar wat zich in de ring of daarboven afspeelde.

Na de pauze, met popcorn en limonade kwam de reptielenman die we tijdens de Verenigingendag al hadden leren kennen. Naast krokodillen liet hij leguanen en lange, en nog langere, dijbeendikke slangen aan het publiek zien.

Oudewater_Circus-renaussance_Gé-Sluijs_slangenkapstok_IMG_3823Gé Sluijs – die man is ook werkelijk van alle markten thuis – fungeerde nog even als slangenkapstok. Vervolgens weer onze komische jongleur in de rol van tijgertemmer, een knuffeltijger weliswaar. Daarna verleidde deze nu weer voormalige tijgertemmer, respectievelijk jongleur twee mensen uit het publiek Oudewater_circus-renaissance_Catharina_IMG_3863ertoe een mooi toneelstukje op te voeren. Stoffen kleedjes op handen en voeten in verschillende houding steeds maar laten draaien was het knappe werk van een ‘Oosterse prinses’, Catharina uit de Oekraïne, en het volgende aantrekkelijk schouwspel was een ‘vliegende’ Jo-Ann in een ‘zweefmolen’, bestaande uit twee simpele linten die bestuurd werd door Joël. Een innemende jonge Finse jongleur nam het geruisloos over en dat werd weer gevolgd door meisjes die door de lucht vliegen, maar gelukkig vakkundig werden opgevangen door Joël.

Tijdens de gebruikelijke afsluitende parade ontvingen alle artiesten een terecht daverend applaus. “Was leuk, hè?” zei menig bezoeker na afloop.

Het is duidelijk hard werken in zo’n circus. Alles, maar dan ook werkelijk alles moet door een klein groepje mensen gedaan worden. Klaarzetten, opruimen én artiest zijn; knap werk!

 Bron: redactie Oudewater.net | 17 september 2015
Foto’s: Corry van der Heiden

Geef een antwoord