Clinic drakenboot varen bij Jeroen Hotze

Het is niks dat Jeroen Hotze tegen een drakenboot aanliep, maar nu moet ermee gevaren worden  natuurlijk. En goed ook! Daarom kwam Ronald Pel om aan de Oudewaterse drakenbootpeddelaars uit te leggen hoe synchroon te peddelen en de juiste bewegingen te maken. Het leek nu al een feestje voor de deelnemers, maar er moest wel hard gewerkt worden. Heel hard!

Drakenbootsport is teamsport. Je moet heel goed samenwerken om zo mooi mogelijk te varen en zo snel mogelijk te finishen. Je kunt drakenbootvaren als recreatiesport, maar ook als wedstrijdsport uitoefenen. Een drakenboot is een lange, smalle open boot van ongeveer een meter breed en ruim 12 meter lang. De maximaal 20 peddelaars zitten twee aan twee op een bankje en peddelen tegelijk met voorop een trommelaar voor het tempo en achterop staat een stuurman. Bij officiële wedstrijden wordt de boot aan de voorkant opgetuigd met een drakenkop en aan de achterkant natuurlijk een drakenstaart. Het drakenbootvaren komt van origine uit China, maar begint ook hier aan populariteit te winnen.

Wedstrijden en tradities

In Nederland zijn er inmiddels negen professionele verenigingen actief. Ze doen mee aan nationale, maar ook aan internationale wedstrijden in verschillende klassen. Bij die wedstrijden gaat het uiteraard om wie er wint, maar tradities zoals ‘het ontwaken van de draak’ en ‘de leeuwendans’ ontbreken zelden.

Oudewater_Ronald-Pel_drakenboot_IMG_2459De boot waarin de Oudewaterse peddelaars het water in de IJssel doorkliefden was nog door de vader van instructeur Ronald Pel gebouwd. Ongetwijfeld weet hij van wanten, want hij heeft het Nederlandse team enige tijd begeleid. Hij vertelde onder andere dat de meest atletische roeiers voorin moesten zitten, de krachtigste in het midden en de achterste peddelaars moeten ervoor zorgen dat het tempo zo stabiel mogelijk blijft. Het been dat in het midden van de boot zit moet op de voetensteun en het ander enigszins onder je gevouwen. Hij liet zien dat je deels met lichaam en deels met je armen moest peddelen. Jeroen Hotze: “Het is eigenlijk een grote knuffelboot!”

Oudewater_drakenboot_IMG_2481

En daar gingen ze. Ronald Pel op de trom, Jeroen Hotze aan het roer. Een klein stukje richting de brug en toen omgekeerd.

Daarna verdwenen ze richting Montfoort en aan de kant werd gewacht, en gewacht en gewacht, maar er waren vast nog maar weinig wachtenden toen ze terugkwamen. Leuke sport! Benieuwd?
Kijk op de website van de Nederlandse DrakenBoot Federatie.

Tekst: Aad Kuiper | Foto’s: Coby Kuiper | Filmpje: Jeannon Spoorenberg
Eindredactie: Oudewater.net | 13 mei 2016

Geef een antwoord