Creamarkt in het Cultuurhuis Oudewater

Het had aardig gevroren van vrijdag- op zaterdagnacht; de daken waren wit en het ijs zat dik op het ruiten van de auto’s.

Toen ik naar het Cultuurhuis voor de Creamarkt ging scheen er een lekker zonnetje: een soort wintersportgevoel.

Binnen aangekomen was het een gezellige sfeer. Peter Pel, de organisator, vertelde dat hij al in mei dit idee had gekregen nadat hij wat op de Facebook-pagina had geplaatst van zijn vrouw Ester – zij maakt zelf gehaakte knuffels – er kwamen zo veel reacties op dat hij dacht: hier moet ik wat mee doen. Zo gedacht, zo gedaan.

Cultuurhuis_crea-beurs-oudewater-12-11-2016-001-2

Er waren genoeg aanmeldingen van ruim 20 actieve mensen die de resultaten van hun hobby wel met anderen wilden delen. Ieder met zijn of haar creatieve geest met heel bijzondere creaties.

muis_servetten_crea-beurs-oudewater-12-11-2016-013-2Zo was er mevrouw Muis met haar uitgeknipte servetten – wat me een hele klus leek – die ze daarna op glazen en flessen lijmde met speciale servettenlijm. Heel leuk om te zien het zijn net beschilderde werkstukken met veel geduld kom je een heel eind. Ze vertelde dat ze om half 7 die ochtend nog druk was om met een piepklein strijkijzertje afbeeldingen op kleine doosjes  te zetten. Maak een winterse voorstelling, zet daar een glas op, beplak het met materiaal en het is een lust om naar te kijken.

Heunks_crea-beurs-oudewater-12-11-2016-017-2Ook een bijzonder verhaal van mevrouw Heunks uit Hekendorp. Zij maakt kleine hoeden en beplakt ze met kleurrijk papier dat eerst in een speciale vorm gevouwen wordt. Haar vriend was 2 jaar geleden overleden en ze was toch maar weer met haar hobby begonnen: “Maar waarom lukte het toch niet om hem af te maken?”  Ze begreep het eerst niet, totdat ze het met een andere kleur ging proberen en jawel hoor; na twee dagen was hij af. Dat zijn normale tijden voor een hoedje. Wat bleek, de kleuren van de hoed waren te warm, nu had ze koelere kleuren gebruikt, blauw. Het verdriet was nog te groot en niet geheel verwerkt. Wat kost nu zo iets? € 8,50.

Kinderen waren aan het mozaïeken; altijd leuk om te zien. Lise was bezig een hart te beplakken. Eerst tegeltjes kapot slaan, daarna op maat knippen met de tang. Ïs het voor je vriendje”, vroeg ik. Die had ze nog niet, maar deze was voor haar moeder; tenminste daar hoopte moeder op die aandachtig het werk van haar dochter stond te bewonderen.

Van-Rossum_crea-beurs-oudewater-12-11-2016-030-2Mevrouw Van Rossum was trots op haar gehaakte kerstdecoratie. Enkele dennenappels bekleed met hoed en baard; je moet er maar opkomen. De tafel stond vol met heel erg leuke gehaakte poppen.

Wilgenstreek_crea-beurs-oudewater-12-11-2016-033-2De schildersclub ‘de Wilgenstreek’ (0348 501842, voor wie zich wil aanmelden) was ook goed vertegenwoordigd. Een keur aan taferelen op het witte doek waren tentoongesteld.

Koffie één euro; met ook nog koekje. Het was erg druk geweest na de opening om 10.00 uur. Nu half één was het wat rustiger. De Sinterklaas intocht was op  tv. Vorig jaar was hij later. Maar Peter Pel weet het nu. De eerste zaterdag voor 19 november is de intocht. Daar had hij nooit over nagedacht. Ik zet hem vast in mijn agenda dus dat wordt zaterdag 18 november 2017: intocht van Sinterklaas. Is genoteerd. Benieuwd wanneer de Creamarkt weer komt, want ook dat is een leuke gebeurtenis.

Bron: Oudewater.net | 14 november 2016
Tekst en foto’s: Bert van der Horst

Geef een antwoord