Danny de Vries geïnstalleerd als burgemeester van Oudewater

Op maandag 16 november werd drs. Danny de Vries als nieuwe burgemeester van Oudewater officieel geïnstalleerd. Deze plechtigheid, die zich in de St. Franciscuskerk afspeelde was te volgen via een livestreamverbinding.

Kees de Bruijn opende, als plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad, de buitengewone raadsvergadering van de gemeente Oudewater, waarin deze installatie plaatsvond. De commissaris van de Koning in Utrecht, Hans Oosters, beëdigde de nieuwe burgemeester nadat hij vertelde dat De Vries ‘gewogen was en niet te licht bevonden’. Om dat te onderstrepen somde hij alle activiteiten die op het cv van De Vries voorkwamen in snel tempo op. Vervolgens als leuk tussendoortje een filmpje van een broer van De Vries en een van Nell van Gool van de GVO met felicitaties.

Daarna sprak Judith de Vor, als voorzitter van de vertrouwenscommissie, haar vertrouwen uit aan de nieuwbenoemde burgemeester van Oudewater. Vervolgens legde ze uit, waarom de commissie juist Danny de Vries uit alle sollicitanten had geselecteerd. Vervolgens  weer twee filmpjes; deze keer met Rein Aantjes, een bekende Rotterdammer  en vertegenwoordigers van de lokale ondernemersverenigingen in Oudewater.

De volgende spreker was Victor Molkenboer, de burgemeester van Woerden die tevens als vertegenwoordiger van de burgemeesterskring van deze regio optrad. Molkenboer sprak o.a. over De Vries’ functie en de samenwerking met Woerden. En opnieuw een tweetal filmpjes: het eerste met betrekking tot zijn activiteiten voor Pride Amsterdam en het tweede met Joyce Jacobs van de Wulverhorst.

Locoburgemeester Bob Duindam was niet lijfelijk aanwezig, maar hield  via een videofilmpje een korte toespraak.met aansluitend de overdracht van de ambtsketen, niet door Duindam, maar door Martijn die als echtgenoot de enige was die in deze tijd dichtbij De Vries mocht komen. In de volgende twee filmpjes speelden Twentenaar Robert Zandstra en Hekendorps dorpsplatformvertegenwoordiger Jacques van der Horst een belangrijke rol.

Vervolgens kreeg de nieuwe, nu officieel geïnstalleerde, burgemeester van Oudewater, Danny de Vries het woord. Hij sprak  zijn dank uit aan velen en beloofde de Oudewaternaren dat hij ze niet teleur zou stellen. Het bleek dat hij inmiddels al heel veel mensen mocht ontmoeten en graag aan de slag wilde in dit ‘eervolle ambt’: “Ik wil graag waken en verbinden.” De Vries gaf dan ook aan dat hij voorstander is van een inclusieve samenleving, maar noemde natuurlijk ook de coronaperikelen en riep op om zich nog steeds te blijven inzetten voor mensen in de buurt.
In het allerlaatste filmpje vertelden neefjes en nichtjes Albers veel vertrouwen in hun oom als burgemeester te hebben.

Als laatste daad in zijn rol overhandigde Kees de Bruijn de voorzittershamer van de gemeenteraad aan De Vries, en vergeleek die hamer met een dirigeerstokje voor een soms meegaand, maar soms ook wat lastig te hanteren orkest. De taak van De Bruijn als plaatsvervanger was hiermee voorlopig afgelopen en die van De Vries als voorzitter begonnen. Hij zou gelijk morgen aan de slag moeten gaan … met de begroting.

En voor wie er nog niet genoeg van heeft staat hier een filmpje met de kersverse burgemeester van Oudewater: filmpje!

Tekst: Redactie Oudewater.net | Foto’s: Aschwin Snel en Aad Kuiper | Dinsdag 17 november 2020

Geef een antwoord