De Carmina Burana in Oudewater

De uitvoering van de Carmina Burana in de fraaie Sint Franciscuskerk in Oudewater trok zowel op zaterdag 20 als op zondag 21 december bijzonder veel publiek. En terecht; de uitvoering was prachtig.

“Soms heb je geluk, maar de dag erna kan je alweer helemaal in de put zitten. Het is daarom belangrijk volop te genieten van de momenten van intens geluk, want het duurt vaak maar even.”

Carmina Burana OudewaterBovenstaande is het motto van de middeleeuwse Carmina Burana. Carl Orff koos in 1935 een aantal liederen uit die middeleeuwse verzen (van pakweg 750! jaar geleden), schreef er zijn eigen muziek bij en voegde er een lichtprogramma aan toe. De ondertitel van de Carmina Burana luidde dan ook: Profane liederen gezongen door solisten en koor, begeleid door instrumenten en magische beelden.

Cessibon

Cessibon OudewaterOnder leiding van koordirigente Monique van den Hoogen bracht Cessibon, aangevuld met sopraan Isabel Delemarre, tenor Robert Luts en bariton Igor Boogaert (op het allerlaatste moment ingevallen voor de aangekondigde Frank Dolphin Wong) en bijgestaan door de slagwerkers Michel Ponsioen, Anneloes Meier en Jens Meier en de pianisten Barbera Sint Maartensdijk en Michiel Rozendaal dit bijzondere concert. De ondersteunende ‘magische’ lichtbeelden door De Klaproos waren subtiel en ingetogen, maar zeer fraai. In het projectkoor Cessibon zingen heel veel Oudewaternaren. Dit keer brachten ze de Carmina Burana.

titelblad_carmina_buranaDeze compositie van Carl Orff bestaat uit drie delen die worden voorafgegaan door en afgesloten met een hymne aan Fortuna, de godin van het lot. “In de Lente”, het eerste deel bestaat uit liefdesliederen, het tweede deel “In de Taverne” uit drank- en gokliederen en het derde en laatste deel “In de hof der liefde” bestaat uit liederen over de zinnelijke liefde. In dit meesterwerk wordt het leven afgebeeld als een soort rad van fortuin. Carl Orff liet zich bij het componeren niet alleen inspireren door de middeleeuwse teksten, maar vooral ook door de miniatuur op de eerste bladzijde van het middeleeuwse handschrift. Op deze afbeelding zien we een wiel, het rad van fortuin.

applaus_carmina_burana_oudewaterNiet iedereen kon zien dat de solisten niet alleen zongen, maar hun zang af en toe verlevendigden met heel toepasselijk toneelspel en mimiek. Achter in de kerk kon je voorin een ingehouden lachen bespeuren. Na afloop werden niet alleen de musici en Monique van den Hoogen bedankt, maar ook de kosters van de kerk en alle sponsors, die deze uitvoering mogelijk maakten. Het publiek beloonde een ieder die een bijdrage geleverd had met een welgemeend applaus.

Redactie Oudewater.net | 22 december 2014
Foto’s: Jaap de Wit

One thought on “De Carmina Burana in Oudewater”

 1. Carla Vermeulen zegt:

  Beste

  Met belangstelling las ik bovenstaande verslag over de uitvoering.
  Het universiteitskoor Maastricht zal komend voorjaar vanwege hun lustrum de Carmina Burana in dezelfde uitvoering (zonder symfonieorkest, met slagwerkers, pianisten en solisten), Zowel op internet, als op meerdere websites van koren die de Carmina Buran hebben uitgevoerd lees ik over het lichtprogramma wat eveneens door Orf zou zijn geschreven. Uit jullie verslag lees ik dat er gebruik gemaakt werd van ondersteunende magische lichtbeelden. Ik zou daar graag meer informatie over hebben. Zou ik iemand kunnen benaderen die mij hier meer over kan vertellen?

  Hartelijke groet,
  Carla Vermeulen

Geef een antwoord