De eerste zeven geveltekens ‘Oudewater 2015’

Het project ‘Geveltekens Oudewater 2015’ startte in 2013 en op 1 november 2014  werden de eerste zeven tekens onthuld. De Stichting Geveltekens Oudewater wil in 2016 in het centrum van de stad minstens 20 nieuwe geveltekens toegevoegd hebben.

Na een korte inleiding van burgemeester Pieter Verhoeve in het werkelijk stampvolle stadhuis volgde een uitgebreide uitleg van één van de leden van de stichting, Alfred Blaauw, over het waarom en de verwezenlijking van dit initiatief. In de informatieve brochure staat hierover, dat de nieuwe geveltekens zijn bedoeld om de gevels te verrijken en meer van de historie zichtbaar te maken. Ze grijpen terug op de geschiedenis van de bewoners, panden en locaties. De nieuwe geveltekens zijn een blijvende toevoeging aan de gevels en aan het aanzien van de stad.

Vervolgens werd ons door Els Verseveld de veelheid aan technische problemen en obstakels uitgelegd die allemaal overwonnen moesten worden om het project te doen slagen. Het bleek inspanning, tijd en inventiviteit te vragen, maar uiteindelijk mochten de resultaten er dan ook zijn.

Meestal door de kunstenaar zelf werd tenslotte uitgelegd hoe men gekomen was tot het ontwerp van de nieuwe geveltekens. Stuk voor stuk boeiende anekdotes.

De wandeling

Gevelteken Peperstraat OudewaterDaarna volgde een wandeling langs alle panden waar een nieuw gevelteken hing. In de Peperstraat op nummer 1, de Leeuweringerstraat op het pand van de apotheek en nog veel meer panden. Bij de panden werd door de eigenaar en soms ook de kunstenaar een kortere of soms wat langere schets gegeven van het ontstaan van de geveltekens.

Gevelteken Kromme haven OudewaterAan de eigenaren van de panden werd na de onthulling van het nieuwe gevelteken door burgemeester Pieter Verhoeve een certificaat van echtheid overhandigd.

Aan het eind van de wandeling en na alle geveltekens te hebben kunnen bewonderen, blijken ze stuk voor stuk een aan winst voor Oudewater te zijn.

 

 

 

Geef een antwoord