De Havendagen, wat een feestje was het weer!

Van 16 t/m 18 september vonden de Havendagen in Oudewater plaats en wat een feestje was het weer! Stichting Nautisch Oudewater had het weer prima voor elkaar. De stichting is er voor het bevorderen en verder uitbouwen van de historische en hedendaagse nautische identiteit van Oudewater. Wat ook dit jaar weer prachtig geslaagd is.

Op donderdagavond kon er als voorproefje genoten worden van een gondelvaart met veel prachtig verlichte en versierde boten die richting Montfoort voeren.

Vrijdagavond begonnen de Havendagen officieel. Met een 25-tal oude schepen die onder verantwoording van Huibert van der Sluis aan de kade waren afgemeerd waar tal van activiteiten om heen waren georganiseerd. Ik ben de tel kwijtgeraakt hoe vaak ik heen en weer ben gelopen langs de IJssel.

havendagen-oudewater_17-9-2016-145-2 havendagen-oudewater_17-9-2016-150
Een echt kraanschip dat werd gelost op de ouderwetse manier. Een grote lege bak werd naar het ruim gebracht en schuin in het zand geschoven, om daarna met luid motorgeronk weer omhoog getrokken te worden. De losser hing dan meestal aan de bak, zodat hij, als de bak eenmaal boven een gereedstaande vrachtwagen hing en gelost werd de bak weer op kon vangen, waarna het spel weer werd herhaald. Hoe vaak heb ik daar naar staan kijken in de jaren ’60, om daarna heerlijk te spelen op de vele meters hoge zandberg. Ja, hoe ouder je wordt, hoe sneller de tijd gaat.

havendagen-oudewater_17-9-2016-086Kleine en grote sleepboten, het was een prachtig gezicht. In perfecte staat en opgepoetst, touwen keurig opgerold op het dek, uitleg bij ieder schip, uitgeprint en opgeplakt op kajuit of railing. Motorvermogen, bouwjaar, lengte, breedte en inhoud alles was vermeld. We zijn weer veel wijzer geworden. Ook de ‘Drakenboot’, snelde regelmatig voorbij met luid getrommel en mensen die dit ook een keer wilde meemaken, zwoegend en zwetend op de maat van de drums van de trommelaar.

De inwendige mens hoefde niets te kort te komen. Er kon genoten worden van een echte Duitse braadworst, een overheerlijk vers gerookte paling, poffertjes en prachtige wijnen van Grandi Vini en natuurlijk ook van een lekker biertje.havendagen-oudewater_17-9-2016-114

Daarnaast waren er de optredens van acht shantykoren, waar Ella Breij voor had gezorgd, o.a. Bravour uit Woerden, de Vlister Zangers en natuurlijk ons eigen Oudewaterse Shantykoor De Kaapstander van de partij.

Duikschool Go Dive, een stichting die tot doel heeft de duiksport toegankelijker te maken, in dit geval door de kinderen de eerste beginselen van het duiken met veel plezier bij te brengen. Dit onder begeleiding van Wil de Vries, de bekende stem van radio Midland FM, die het na vele uren in de HY EB bak nr. 264 nog steeds niet koud had. Midland FM waar ik zelf nu overigens onder het schrijven luister naar de heerlijke mix van oude en nieuwe muziek.
havendagen-oudewater_17-9-2016-120havendagen-oudewater_17-9-2016-129

Ook de uitvoering van een stuk, geschreven door Youp van ’t Hek door ROOD theaterproducties viel goed in de smaak bij de bezoekers. En wat een feestje was de vrijdagavond al geweest met het optreden van diverse bandjes, verzorgt door Roos Verkerk, met natuurlijk de grootste publiektrekker, het optreden van de Oudewaterse band The Outlaws, die de voetjes van menigeen op de vloer kreeg.
havendagen-oudewater_17-9-2016-081

Het was laat geworden vrijdag- en zaterdagavond, daardoor het schippersontbijt en de uitzwaai lunch op zondagochtend geheel gemist. Zelf maar een eitje gekookt.

Jeroen Hotze had de complete leiding, een welgemeend respect is hem toe te schrijven. Vele uren voorbereiding door hem en tal van vrijwilligers. Een prachtig resultaat, dus op naar de Havendagen van 2017!

Bron: Oudewater.net | 20 september 2016
Tekst & foto’s: Bert van der Horst

4 thoughts on “De Havendagen, wat een feestje was het weer!”

 1. Wil de Vries zegt:

  Dank je wel Bert van der Horst, met mij in de duikbak was ook mijn duikmaatje Willem van Oosterhout van GodiveExperience samen hebben wij heel veel plezier gehad. Groet Wil de Vries

 2. Aad Kuiper zegt:

  Dat was ongetwijfeld een mooi feest. In ieder geval een mooi verhaal met mooie foto’s die goed laten zien dat het ongetwijfeld een mooi feest was. Misschien volgend jaar mijn vakantie op een ander moment plannen 🙂

 3. Hans zegt:

  Een kraanschip? Een zelflosser noem je dat, een zand-of grindschip dat met behulp van een mast en giek het schip lost. Vaak werd het zand zelf op de rivier de lek ook weer geladen, dat noemde men knijpen. Met de zelfde installatie werd het schip met een knijper vol geknepen met zand. In Oudewater deden onder meer de gebroeders van Dam dit.

 4. Jaap van der sluijs zegt:

  Wij waren er met onze boot Hermina en hebben drie dagen genoten ook voor de kinderen werd veel gedaan
  Jullie als organisatie bedankt en tot volgend jaar

Geef een antwoord