‘De Koekenfabriek’ in Oudewater

Otto Beaujon mocht zich bij de presentatie van zijn boek “De Koekenfabriek” verheugen in een bijzonder grote belangstelling. En terecht. Ongetwijfeld is het een prachtig boek, wat betreft tekst en foto’s, maar Beaujon is niet alleen een begenadigd schrijver, maar ook een boeiend verteller. En de burgemeester van Oudewater, Pieter Verhoeve, is minstens even prettig om naar te luisteren.

Koekenfabriek_OudewaterVan allerlei kanten werden extra stoelen aangedragen om alle belangstellenden een zitplaats te verschaffen. De raadzaal in het stadhuis van Oudewater zat echt barstensvol. En terecht, bleek na afloop van de verschillende verhalen. Mooie verhalen, gebracht door boeiende sprekers.

Ode aan medewerkers én directie

De avond werd georganiseerd door de Geschiedkundige Vereniging van Oudewater, waarvan de voorzitter, mevrouw van Gool, het woord aan de uitgever van het boek gaf: de heer Kees van den Hoek van uitgeverij Thoth in Bussum. Omdat hij ooit op de mavo in Oudewater had gezeten en zijn vader en grootvader nog bij de olieslagerij van Verloop hadden gewerkt, wilde hij juist dit boek heel graag uitgeven. Hij vond het bijzonder dat op de voorste rijen oude werknemers van de in 1880 opgericht grootste oliefabriek in Nederland bij deze presentatie aanwezig waren. Ook bedankte hij verschillende culturele fondsen die hadden bijgedragen aan de totstandkoming van dit boek, dat hij een ode aan de werknemers én aan de directie van de fabriek noemde.

Eerbetoon

26-11-2014 uitrijking boek van Verloop 049Ook Otto Beaujon noemde het boek een eerbetoon aan iedereen die in de fabriek gewerkt had. En niet alleen aan de verschillende generaties Verloop, maar ook aan de heer Brinkers die veel van de tradities had overgenomen. Beaujon vertelde vol verve dat het boek handelde over het wel en wee van de fabriek, maar meer nog over de mensen die er werkten. Otto_Beaujon_Pieter_Verhoeve_OudewaterHij verhaalde boeiend en betrokken over de totstandkoming van het boek dat veel, heel veel spitten en grasduinen, zoeken en graven in al het beschikbare materiaal met zich mee bracht. Hij sprak heel veel mensen, hoorde heel bijzondere verhalen en kreeg veel foto’s in bruikleen. Het eerste exemplaar van het boek overhandigde hij aan de burgemeester van Oudewater, de heer Pieter Verhoeve.

Pieter Verhoeve, de historicus

De burgemeester op zijn beurt strooide met spitsvondige citaten, waarbij Geert Mak uiteraard niet ontbrak, alsmede de historicus Huizinga, die over een ‘historische sensatie’ sprak, waar bij het maken van dit boek naar zijn idee ook een aantal malen sprake van was. Hij plaatste het ontstaan van de fabriek in de context van de tijd, de eeuw van de industrialisatie, maar ook van de romantiek. Uiteraard memoreerde hij de brand in de fabriek, waarbij brandweerlieden zelfs vanuit Gorinchem kwamen helpen blussen. Hij roemde Otto Beaujon om dit prachtige boek en liet niet na het over ‘zijn (Otto’s) fijne, maar soms ook vlijmscherpe pen’ in andere verhalen van de hand van Otto Beaujon  te hebben.

Otto_beaujon_Pieter_Verhoeve_Oudewater

Daarna een lekker glaasje prosecco en een signeersessie, waarvoor al snel een lange rij wachtenden stond. Een interessante en bijzonder leuke avond.

 

 

Redactie Oudewater.net | 26 november 2014
Foto’s: Bert van der Horst

 

Geef een antwoord