De Koning onthult geschenk aan de jarig Oudewater

Op vrijdag 3 juli bezoekt Koning Willem-Alexander Oudewater. In dat weekend viert de stad dat het 750 jaar geleden stadsrechten kreeg. Een deel van het programma vindt plaats in de Grote of Sint Michaëlskerk. Een ander deel in het centrum van Oudewater. De onthulling van een monument op de Markt door de Koning, maakt daar onderdeel van uit.

Eeuwenoude verbinding met water

Begin van dit jaar schreef de gemeente een prijsvraag uit. Daarin daagde zij Oudewaternaren uit te komen met ideeën voor een blijvende herinnering aan Oudewater 750 jaar Stad. Dit in de vorm van een monument in het centrum van de stad. Dat monument zou de eeuwenoude verbinding van Oudewater met het water moeten symboliseren. Er golden wel enkele spelregels. Zo moest het monument kindvriendelijk en vandalismebestendig zijn en passen bij de historische panden van de binnenstad.

Creatieve ideeën

Acht Oudewaternaren leverden een ontwerp in. Die kwamen stuk voor stuk met creatieve ideeën. Een onafhankelijke commissie – een mix van kunstenaars en ‘gewone’ inwoners – kreeg de moeilijke opgave een keuze te maken. Die viel uiteindelijk op het ontwerp van Gert Jan Meijer uit Snelrewaard. Hij heeft in de achterliggende maanden zijn idee uitgewerkt. Dat deed hij samen met de Hekendorpse smid Frits Kramer. Inmiddels worden er allerlei voorbereidingen getroffen om het monument een plekje te kunnen geven. Het komt te staan op de Markt, aan de kant van de Peperstraat.

Onthulling door de Koning

Oudewater-06.15 geschenk aan de stadNa het programma in de Grote of Sint Michaëlskerk wandelt de Koning door een deel van het Oudewaterse centrum. In aansluiting daarop onthult hij het geschenk aan de jarige stad, een watertappunt. Dit in de vorm van een vrouwenfiguur. Het monument gaat de naam Rebecca dragen. Het Bouwfonds Cultuurfonds en het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) hebben een financiële bijdrage geleverd om het monument mogelijk te maken. Het mooie van dit Oudewaterse project is dat hieraan de aanleg van een waterpunt in Afrika is gekoppeld.

De foto’s: Hier alvast een blik op een model van het monument dat de Koning gaat onthullen.

Nog ander leuk nieuws: Madurodam

Toeval of niet, maar Madurodam opent in juli een bijzondere attractie. Het Haagse themapark bouwt namelijk een minireplica van het Dordtse Hof. Daar vond in 1572 de eerste vrije Statenvergadering plaats. Hier begon destijds de opstand tegen de Spanjaarden en werd de basis gelegd voor Nederland. En Oudewater was daarbij. Op vrijdag 3 juli gaat prof. dr. Herman Pleij met zijn lezing in op ‘de geboorte van Nederland’. Dat doet hij in de Grote of Sint Michaëlskerk, ten overstaan van de Koning en genodigden.

Bron: Gemeente Oudewater | 15 juni 2015

Geef een antwoord