De laatste serie geveltekens: wederom een mooie aanwinst voor Oudewater

Alfred Blaauw voelde zich wat ongemakkelijk bij de geveltekens die afgelopen week in Oudewater werden onthuld. Alle kunstenaars en technici hebben er zoveel vrije tijd en zoveel moeite in gestopt om ook deze laatste serie tot een mooi resultaat te brengen; bijna alsof ze zichzelf wilden overtreffen. Een rondgang is beslist de moeite waard. En wie toch op weg is, kan de reeds bestaande geveltekens gelijk ook eens of wellicht nogmaals bewonderen.

Maar liefst zeven nieuwe geveltekens zijn aangebracht en wel op de Goudsestraatweg 2 (Teatro da Graça), ‘t Helletje 5, Havenstraat 5-6, Donkere Gaard 12, het Medisch Centrum op de Oude Singel en het Zomerhuis op de Zuid-Linschoterzandweg 41. Dit laatste pand ligt op zo’n vijftig meter afstand van de openbare weg en het gevelteken moest dus groter worden dan gebruikelijk. In het pand zitten drie ramen, waarvan er één een schijnraam is. Dat laatste wordt vanaf nu volledig ingevuld door een prachtig gevelteken.

Onthulling met verhalen

Tijdens de onthulling van de nieuwe geveltekens op zaterdag werd steeds door de huiseigenaren/gebruikers van de panden, de ontwerpers en vaak ook de keramisten verteld over de achtergronden van juist dat teken op het betreffende pand.

Geveltekens_Joke-en-Chris_IMG_3390 Geveltekens_Ineke-Rabbering_Gert-Jan-Meijer_IMG_3424

Zoals bijvoorbeeld in het pand waar nu Teatro da Graça is gevestigd, woonde vroeger mevrouw Rijkelijkhuizen die een drankgroothandel had. Daarom zie je, als je goed kijkt, in het gevelteken een paar biervaatjes rollen.

Geveltekens_Bert-Vermeij_IMG_3401Wie meer uitleg wil en ook over de andere tekens meer wil weten kan voor een klein bedrag bij o.a. TIP Oudewater een heel leuk boekje aanschaffen over alle 18 geveltekens.

Tijdens de onthulling werd te voet van pand naar pand gegaan en vertelde ook wethouder Bert Vermeij bij elke onthulling een aardige persoonlijke anekdote.

Zo schijnt iedere, wat oudere Oudewaternaar bij Lensen aan de Havenstraat 5 gefotografeerd te zijn met een palmboom op de achtergrond.

Geveltekens_Havenstraat-5-6_IMG_3441 Geveltekens_Marika-Dötsch_IMG_3458

Natuurlijk vertelde hij bij de prachtige zonnewijzer die op het Medisch Centrum prijkt dat hij dáár, om de hoek, geboren was en zich vroeger met vriendjes soms stiekem in de gymzaal van de Immanuëlschool liet insluiten om nog even lekker te kunnen spelen. Namens het Medisch Centrum voerde huisarts Marika Dötsch het woord bij de onthulling van ‘gezonde tijden’. Om het laatste gevelteken te onthullen liet de grote groep genodigden zich per huifkar vervoeren naar de Zuid-Linschoterzandweg 41.

Een prachtig gedicht

En bij dit laatste gevelteken werd een prachtig gedicht voorgedragen, een gedicht dat geschreven was door onze stadsdichter Nelleke den Boer:

Wie ik ben

Geen uithangbord van tijd nee, daarmee doet u mij tekort,
een selfie dan, een voor de eeuwigheid of
voor zolang de gevel mij kan dragen.

Mijn camera de kunstenaar, heeft me ontdaan van mijn pose,
is diep onder mijn stenen huid gekropen,
op zoek gegaan naar wie ik huis.

Kijk wat hij heeft blootgelegd, wat zich hier afspeelt
vandaag en ooit, zie het beeld van mijn bewoners,
de spiegels waarin zij hebben gekeken.

Ruik de geur van gisteren en morgen, wat er
in mijn kelders schuilt, ruik de angst en het geluk
van wie ik berg en heb geborgen.

Hoor het geritsel van rokken, stof dansend op muziek die
niemand meer kent, luister naar de stemmen, hoor
hoe de tijd mij bekent.

Weet dan wie ik ben, en oordeel zacht, u kunt mij ‘liken’
als u wilt of liever nog,
gewoon genieten van mijn pracht.

De laatste op het Cultuurhuis

En dan kwam er een paar dagen later nog één, en wel op het Cultuurhuis. Bij deze allerlaatste hebben Gert Jan Meijer, Marja Verkerk en Cock Verkerk een belangrijke rol gespeeld, samen met leerlingen van de twee hoogste klassen van ‘De Schakels’ en de ‘Immanuëlschool’.

Geveltekens-Alfred-Blauw_IMG_3468 Geveltekens-Vlinder_IMG_3471

Uit deze unieke samenwerking is een wonderschone vlinder ontstaan die vanaf heden het Cultuurhuis en de scholen bijna letterlijk uitvliegt. Dit laatste, werkelijk schitterende, kunstwerk is mede gefinancierd door het Sint Lucia Fonds in Oudewater. Bij de onthulling van dit gevelteken was onder andere burgemeester Pieter Verhoeve aanwezig, die de puzzeltocht van de leerlingen beschreef die meegewerkt hadden aan dit project en waarvan de twee winnaars, te weten Sem (Schakels) en Vera (Immanuëlschool) het teken mochten onthullen.

En speciaal voor deze onthulling nog zo’n pareltje van Nelleke den Boer; speciaal gericht aan de leerlingen van de basisschool die meewerkten aan dit project:

Toen jij

Toen jij nog een baby was
en in je luier plaste
je wieg een klein coconnetje
waar je zo fijn in paste.

Toen was hier niets, stel je eens voor
alleen een grote, lege plek
geen school, geen plein en ook geen klas
dat is toch best wel gek.

Waar nu je stoel staat en je tafel,
groeiden toen paardenbloemen en gras
en op de plaats van het klimrek
was het één grote modderplas.

Nu ga je hier elke dag naar school,
je groeit en leert maar door totdat
je klaar bent om de sprong te wagen,
naar een andere school in een andere stad.

Dan kruip je uit je coconnetje,
spreidt je vleugels uit, een nieuw begin
vliegt weg als de vlinder op de muur
de wijde wereld in.

Nog later loop je met je eigen kindje
aan je hand de school voorbij
kijk, zeg je dan, dát is mijn school
en dát stukje vlinder, dát is van mij.

De burgemeester noemde dit geveltekeneen bijzonder mooie vorm van co-creatie. Alle kinderen mochten een extra eigengemaakt tegeltje meenemen. Ontwerpers, keramisten, en leerkrachten vertelden allemaal in enthousiaste bewoordingen over deze prachtige actie.

Stichting Van Achterbergh-Domhof

Het geveltekenproject als geheel werd afgesloten met boeiende terugblikken, doorkijkjes, eyeopeners en bedankjes door en voor allerlei betrokkenen en dat waren er nogal wat. Ancora Depain van de Stichting Van Achterbergh-Domhof, welke voor een groot deel van subsidie zorgde, was blij dat ze aan dit project een bijdrage hadden kunnen leveren.

De samengevatte route is inmiddels opnieuw te verkrijgen bij de TIP, te lezen op Oudewater.net en voor wie iets meer achtergronden wil weten is er een brochure te koop bij de TIP.

Bron: Oudewater.net | 25 april 2017
Tekst en foto’s: Aad Kuiper

One thought on “De laatste serie geveltekens: wederom een mooie aanwinst voor Oudewater”

  1. Ton Hendrickx zegt:

    Gevelsteen “Doorzicht” hangt niet op Donkere Gaard 12 maar op Donkere Gaard 17.

Geef een antwoord