De Monumentenquilt van Oudewater

Vergeet niet in dé feestweek van Oudewater 750 jaar Stad te gaan kijken naar de gigantisch(e) mooie Monumentenquilt die dan in de tennishal in de Noordsyde hangt. Een unieke gebeurtenis die niemand mag missen. Het resultaat van dit bijzondere kunstzinnig project is in zijn geheel alleen dan te bekijken. En vergeet ook niet de route er naar toe te gaan lopen en al lopend in de stemming te komen door goed om je heen te kijken naar alles wat daar is opgehangen en neergezet; een route vol textiele verassingen. Wat een schitterend Oudewaters kunstwerk!

In september is het precies drie jaar geleden dat Margo Stekelenburg op het idee kwam om in verband met de viering van 750 jaar Oudewater Stad een Monumentenquilt te gaan maken en dat dan aan de jarige stad aan te bieden. Maar om dat te realiseren moest ze zich wel verzekeren van de hulp van Ine de Waal; “Zonder jou had ik het niet gedaan,” zei Margo tegen Ine. Die laatste ging er gelijk in mee en maakte in een sneltreinvaart speciaal voor deze quilt ontwerpen van de verschillende monumenten die zo kenmerkend zijn voor Oudewater. Ze hield er rekening mee dat ervaren en minder ervaren quiltmakers aan de slag zouden gaan. In september 2012 werd het idee tijdens de Open-Monumentendag wereldkundig gemaakt en heel wat mensen gaven zich toen al op om mee te werken aan dit kunstzinnig project. Via, via werd het aantal mensen dat meedoet uitgebreid tot het verbazingwekkende aantal van ruim 500! En niet alleen uit Nederland, maar ook uit bijvoorbeeld België, Duitsland, Zwitserland en zelfs uit Nieuw-Zeeland en Australië.

Quiltcafé

Mensen die mee wilden doen kregen ontwerpen, een beschrijving en een pakket met de benodigde lapjes stof. “In het begin” vertelt Ine, ”hielden mensen zich vrij strak aan het ontwerp, maar na verloop van tijd werd er veel vrijer gewerkt. En dat was prima; als de monumenten als zodanig nog maar herkenbaar bleven. Het is leuk om te zien wat er allemaal verzonnen is.” Zelfs een quiltcafé is in het leven geroepen. Eens per maand op een zaterdag konden mensen met vragen of problemen wat betreft het maken van een kleine quilt terecht in de Hexameter bij Margo en Ine, maar vaak was dat gewoon een gezellig samenzijn van mensen die graag met quilten bezig waren.

Oudewater_quilt_2015_IMG_1330

Ook vertelden sommigen dat ze alles nu al een paar keer gemaakt hadden en nog wel wat anders wilden quilten. Toen zijn Vrouwe Justitia in Hekendorp, het theekoepeltje en de molen die in 1925 is afgebrand er bij gekomen. “Aan die laatste zit een verhaal vast,” vertelt Margo. “Een mevrouw uit Eindhoven belde op dat ze ook wel mee wilde doen, maar dan wilde ze wel een molen maken. Ik vertelde haar dat we helemaal geen molen in het ontwerp hadden zitten. Toen bleek dat zij een kleindochter van de laatste molenaar in Oudewater was, heeft Ine van die molen ook een ontwerp gemaakt. En omdat er alleen maar foto’s in sepia van de molen waren, werd het ontwerp in bruin gemaakt. Intussen zijn er al heel wat varianten in allerlei kleuren van de molen afgeleverd.” Ook een nazaat van de laatste in Oudewater gewogen vermeende heks, Kniertje van Kersbergen, blijkt aan dit bijzonder project te hebben meegewerkt. Er worden nog veel meer bijzondere anekdotes vertelt; op www.hexameter.nl valt hierover heel wat verbazingwekkends te lezen.

Wat een eindresultaat

En als het eindresultaat, het een nog mooier dan het ander, dan terugkwam moest dat toegevoegd worden aan het grote geheel; de ‘dichterlijke’ vrijheden moesten wel op kleur en vorm zo gerangschikt worden dat er fraai geheel ontstond. Ine en Margo waren en zijn er nog steeds bijzonder druk mee: mooie combinaties leggen en dan alles aan elkaar maken. Uren, dagen, weken, maanden zijn er in dit project gaan zitten en nog is duidelijk dat beide dames er een enorm genoegen aan beleven dat ze dit hebben mogen realiseren. Omdat sommige mensen minder van quilten hielden, maar meer van bijvoorbeeld kantklossen of haken zijn ook hiervan prachtige kunststukjes opgenomen in het eindresultaat. Ine is benieuwd of de quiltmakers hun eigen quilten kunnen terugvinden in het grote geheel. Zelf herkent ze inmiddels vaak de maker of maakster van een quilt.

Oudewater_quilt_2015_IMG_1333

Op 12 september, op Monumentendag, zal de grootste quilt tot nu toe van Nederland – maar hoogst waarschijnlijk van en nog groter deel van de wereld – om 10.00 uur door de jongste en de oudste quiltster die aan dit project hebben meegewerkt overhandigd worden aan de burgemeester van Oudewater, Pieter Verhoeve. De Monumentenquilt valt van 12 tot en met 20 september te bewonderen in het tenniscentrum aan de Touwslag 4 in Oudewater.

 Bron: redactie Oudewater.net | 23 juli 2015

Geef een antwoord