De najaarsexcursie van de GVO: Oudewater zelf

De Geschiedkundige Vereniging Oudewater had voor haar jaarlijkse najaarsexcursie geen bus ingehuurd en een interessant historisch doel elders bedacht, maar – in een jaar waarin 750 jaar stadsrechten centraal stond – vond de excursiecommissie het niet zo’n gek idee Oudewater zelf  eens nader onder de loep te nemen.

Oudewater-Theetuin-De-Kwakel-Grote exursie GVO 2015 002Hoewel het eigenlijk een ‘besloten’ uitje was – alleen voor leden van de GVO – is het toch jammer als anderen hier niet een beetje van kunnen meegenieten. Voor die mensen een kleine indruk, voor de leden ongetwijfeld een en al herkenning.

Het begon allemaal heel rustig in Theetuin De Kwakel met een gezellig kopje koffie met overheerlijke taart. Leuke omgeving trouwens; een aanrader om af en toe eens even te onthaasten!

De Touwfabriek

De Geschiedkundige Vereniging Oudewater is er overigens één met ruim 350 leden en dat is voor een dergelijke vereniging bijzonder groot. Ook een aanrader dus om je horizon wat te verbreden en het bleek ook een heel gezellige club te zijn. De volgende gang was naar de Touwfabriek. Die zou niet in bedrijf zijn, maar – wat minder leuk voor de noeste werkers in die fabriek, maar wat een mazzel voor ons – ze hadden een spoedklus. Wij zagen dus wat er zich regelmatig afspeelt; een imposant bedrijf.

Oudewater-touwfabriek-Grote exursie GVO 2015 029Zeker toen we Erik van Broekhuizen, directeur van de Touwfabriek Van der Lee, van alles hoorden vertellen over de productie van touw. In dat verhaal kwamen heel wat machines voor: vlechtmachines, strengenbank, twijnmachines. En over de verschillende soorten touw met bijbehorende dikten (van 3 mm tot 200 mm), over materiaal waar touw tegenwoordig van wordt gemaakt en dat is … geen hennep meer (Oudewaters trots van weleer), maar veelal polyester en/of polypropyleen.

Nu het tot voor kort oudste familiebedrijf van Nederland is ingelijfd bij de Hendrik Veder Group werd ook het voortbestaan veiliggesteld. Oudewater-Erik van Broekhuizen-Grote exursie GVO 2015 016Voor de Hendrik Veder Group betekende deze overname niet alleen een investering in knowhow maar ook een verrijking dankzij eeuwenoud vakmanschap. En dat laatste bleek ook wel heel duidelijk uit wat Broekhuizen ons vertelde en liet zien. Woorden als kabelaring, mantels voor kabels voor slepers, trekkers en grommers en de wijze waarop het team eendrachtig samenwerkt om steeds weer tot een perfect resultaat te komen, was mooi om naar te luisteren.

 

Gijsbert van der Lee

Oudewater-gvo-Gijsbert van der Lee-IMG_2427

Eenmaal aangekomen op de 350 (!) meter lange touwbaan kwam warempel de oude Gijsbert van der Lee aangelopen: “Mijn familie heeft er voor gezorgd dat de stad groot werd en er verdiend kon worden!” riep hij uit. En dat de toehoorders vandaag niet aan het werk waren, nam hij ze duidelijk kwalijk: “6 dagen zult ge arbeiden, en op de 7e dag …”. Er werd ons nog veel meer verteld en voor wie het interessant lijkt, blijkt het Touwmuseum ieder jaar een open dag te organiseren in de touwfabriek. Dit jaar op 21 oktober en voor wie er op tijd bij is zal er nog wel een plaatsje zijn.

Hoeve Spoorzicht

Oudewater-Spoorzicht-Grote exursie GVO 2015 049Op naar Hoeve Spoorzicht waar we uitstekend hebben geluncht en Swiebertje toevallig langs kwam. Hij was op zoek naar de burgemeester. Of hij die ook daadwerkelijk gevonden heeft blijft in raadselen gehuld.

Oudewater-smoort-Grote exursie GVO 2015 058
Maar wij kregen lekkere broodjes en smoort en griesmeelpudding toe. Bijzonder.

Manden vlechten en iets met hennep

Oudewater-broedkorf-vlechten-Grote exursie GVO 2015 092Omdat de groep vrij groot was ging een deel eerst naar de Broedkorf en een ander deel naar het Touwmuseum. En na zo’n anderhalf uur werd er gewisseld. In de Broedkorf liet Joke Vermey – Fons bleek bezig een ‘wereldbol’ te vlechten in Engeland – ons de aanpalende grienden zien. Ze vertelde over verschillende soorten wilgen en ander materiaal (o.a. rotan) waarmee werd gevlochten en daarna werden wij aan het werk gezet om iets moois te vlechten.

Het viel voor menigeen nog niet eens mee, maar dat is logisch, want tenslotte is manden maken ook een vak. Oudewater-broedkorf-vlechten-Grote exursie GVO 2015 071Leuke spulletjes hebben ze daar trouwens; weer iets waar ik nog eens heen wil. Het bezoek aan het Touwmuseum was van een heel andere aard. Het ging niet over touw, maar over hennep. En niet zomaar hennep, maar over cannabis en dan vooral die voor het medicinale circuit.

Manas Akdag van het Test Lab Amsterdam hield een bijzonder boeiend verhaal over de geschiedenis van hennep die meer dan zo’n 6000 jaar geleden begon. Oudewater-testlab-Grote exursie GVO 2015 114Via een Chinese keizer en Soemerië kwamen we bij onze eigen hunebedden en in de Gouden Eeuw terecht. Verhalen uit de Bijbel en over Levi’s broeken, waarvan de eerste van hennep gemaakt werden en heel lang meegingen werden gevolgd door plantkundige wetenswaardigheden over de canabase familie en het gebruik daarvan voor heel veel doeleinden. We hoorden hoe emigranten naar het Amerika van toen in ieder geval hennepzaden meenamen, want dat kon je voor veel doeleinden gebruiken: papier, kleding, gezonde oliën en brandstof, om maar wat te noemen.

Oudewater-testlab-hennep-Grote exursie GVO 2015 103Maar, zo betoogde Akdag op gloedvolle wijze, toen hennep door dubieuze omstandigheden op een lijst kwam te staan waar verboden middelen op stonden, kon er niets meer mee. Terwijl, zo ging hij verder, het bij juist gebruik heel veel mensen verlichting bij bepaalde ziekten kan geven en die soms zelfs kan genezen.

Wellicht horen we nog van iemand die na afloop van het meeslepende verhaal van Manas Akdag toch even een persoonlijk gesprek aanging of daar wat uitgekomen is.

Het zomerhuis

Het gezelschap werd weer compleet bij het Zomerhuis, de locatie voor de dagopvang van de Wulverhorst aan de Zuid-Linschoterzandweg. Daar werd voor alle aanwezigen overheerlijk gebarbecued door Jeroen ‘Grillburger’ Burger en af en toe gespeecht door bestuursleden. Door alle aanwezigen werd geanimeerd geconverseerd en gezellig gepraat.

Oudewater-gvo-zomerhuis-zwart-jannegie-IMG_2509Zwarte Jannigie kwam nog even langs; ze deed dat bijzonder leuk (maar, hoorde ik van insiders, de echte vloekte en schreeuwde veel harder).

De eerste Oudewaterse fotograaf E.C. Rahms, met ouderwetse camera, kwam even over uit 1866 en Oudewater-zomerhuis-rahms-Grote exursie GVO 2015 145vertelde wat er voor die eerst fotografieën allemaal nodig was geweest. Hij was er duidelijk blij mee dat de familie Van der Lee ze goed had bewaard, de GVO ze nu in Woerden heeft opgeslagen en dat Jaap de Wit ze allemaal heeft gedigitaliseerd en Nettie Stoppelenburg er verhelderende teksten bij heeft geschreven. Op dit Oudewaterse feestje mocht Roberto als uitsmijter natuurlijk niet ontbreken en dat deed hij dan ook niet. Een prachtige dag met prachtig weer, veel gehoord, veel gedaan, veel genoten. Goed georganiseerd dus ook. Waarvoor dan ook terecht langdurig werd geapplaudisseerd.

Bron: redactie Oudewater.net | 3 oktober 2015
Foto’s: Wil van der Heiden en Jaap de Wit

3 thoughts on “De najaarsexcursie van de GVO: Oudewater zelf”

 1. Yvonne Trijssenaar zegt:

  Wij ( mijn Gerard en ik) hebben genoten van deze dag. Zeer goed verzorgd en voor elk wat wils.

 2. Margreet zegt:

  Wil van der Heiden en Jaap de Wit bedankt voor de leuke foto’s.
  Jaap, ook bedankt voor de foto van de ambassadeurs!

  Het was een leuk verslag van een heerlijke dag in en rond Oudewater.

  Margreet

 3. Margreet zegt:

  Het was een leuk verslag van een heerlijke dank in en rond Oudewater.

Geef een antwoord