De naweeën van ‘Boven het Land’

Over de de opera ‘Boven het Land’, die nu alweer een aantal jaren geleden in Oudewater werd uitgevoerd, is niet eens zo veel gesproken, maar over een van de kunstwerken die na afloop in de gemeente achterbleven des te meer. Nu heeft er zelfs een televisieprogramma aandacht aan besteed.

Uit het laboratorium voor kunst & samenleving:

Boven het Land

Een mini-operaos vier locaties, voor en door bewoners

Boven het land is een beeldend kunstproject waarbij de culturele beleving en inbreng van de bewoners van Oudewater een belangrijke drijfveer is. Inwoners, instellingen en verenigingen worden actief betrokken en begeleid door professionals, waaronder een scenarioschrijver, een decorontwerper en een componist. Zij dragen allen bij aan de ingrediënten voor ‘het verhaal van Oudewater’, dat in de vorm van een mini-opera wordt gegoten. Als odnerlegger is het verhaal ‘De Oudewaterse moord door de Spanjaarden’ genomen

Het project is multidisciplinair: er wordt gewerkt met keramische beelden, tekeningen, decors, muziek, optredens, een publicatie, een mp3-route, en een website. De manier van werken is vergelijkbaar met de productiemethode van een speelfilm.

Na afloop van de uitvoering blijven de keramische beelden in de publieke ruimte achter. Via een mp3-wandel- en fietsroute langs de beelden kunnen mensen het verhaal van Oudewater ook op een later moment nog volgen. Op deze manier worden de inwoners van Oudewater, én een breder publiek van recreant tot kunstliefhebber, deelgenoot van het verhaal van Oudewater.

Een van de beelden heeft al voor veel commotie gezorgd. Ingezonden brieven, officieel protest en daar tegenover mensen die vonden dat er drukte werd gemaakt om niets.
En nu dus aandacht van een televisieprogramma: http://pauwenwitteman.vara.nl/media/353010  

Tekst: Aad Kuiper – redactie Oudewater.net | 16 februari 2016

One thought on “De naweeën van ‘Boven het Land’”

  1. McManus zegt:

    De commotie is een storm in een glas water! Het kunstwerk is niet het allermooiste wat ik ken, maar dat geldt ook voor het waterkunstwerk op de markt, welke door WA is onthuld. Maak je druk om belangrijker zaken zou ik zeggen, zoals ouderen – en ziekenzorg, criminaliteit/veiligheid.

Geef een antwoord