Diede de Groot gehuldigd

Vrijdagmiddag 23 september jl. was het dan zover, Diede de Groot werd gehuldigd in het stadhuis van Oudewater. Burgemeester Pieter Verhoeve hete iedereen van harte welkom en feliciteerde Diede met het behalen van haar zilveren Olympische medaille van het rolstoel tennis toernooi in Rio met het dubbelspel.

huldiging_diede-de-groot_zilver_oudewaterHij vond het fijn dat ze tijd had vrij kunnen maken voor deze huldiging, ze was nog maar net gehuldigd door koning Willem-Alexander in paleis Noordeinde in Den Haag. De heer Bert Vermeij roemde haar inzet en had groot respect voor de behaalde medaille, een waslijst aan behaalde successen werden naar voren gehaald. Namens de gemeente overhandigde hij haar een prachtige bos bloemen. Ook vroeg hij Diede wat nu het mooiste moment was geweest. Ze vertelde het een belevenis te hebben gevonden, dat er zoveel mensen naar je komen kijken en klappen. Rolstoeltennis daar kijken immers niet zoveel mensen naar, uiteindelijk doe je het voor jezelf, maar het was heel bijzonder dit met zoveel mensen mee te mogen maken. huldiging_diede-de-groot_zilver_oudewaterZelf vond ze het jammer, dat er geen tweede medaille om haar nek hing en dat ze daar toch nog wel een beetje verdriet van had, maar over het algemeen was ze tevreden over de prestaties die ze geleverd had. Ook haar voorbereidingen gingen goed. Voor de wedstrijden ontspande ze zich het beste door met iedereen een praatje te maken en door op de sociale media met haar vriendinnen contact te onderhouden. Ze vertelde ongeveer 20 uur per week met haar sport bezig te zijn, waaronder techniek- en conditietraining, zoals daarbij ook rondjes maken op de hardcourt baan Nieuwe Sloot in Alphen horen, waar ze sinds 2014 traint.

huldiging_diede-de-groot_zilver_oudewaterDiede wordt ondersteund vanuit het ABN AMRO project “Talent van de toekomst’ en werkt nauw samen met, voorheen top rolstoeltennister, Esther Vergeer die haar mentor is. De laatste jaren is ze met sprongen vooruit gegaan, mede dankzij haar trainer, coach Amanda Hopmans. De burgemeester vond het jammer dat het erg lastig was om iets van de wedstrijden te volgen op tv, maar dat het hem wel was gelukt de wedstrijden rechtstreeks te kijken via internet. Zijn vrouw moest hem wanneer er weer een punt gescoord was tot kalmte manen, want op dat tijdstip in de nacht mogen de kinderen niet wakker worden.

huldiging_diede-de-groot_zilver_oudewaterOok de heer Vermeij beaamde het moeilijk te hebben gevonden de wedstrijden te volgen, maar chef de mission Esther Vergeer vertelde dat er twee keer per dag verslag was gedaan door de NOS en dat dat op zich al een hele verbetering was. Ook vertelde zij, dat het gaat om de sport en niet meer om de handicap die overwonnen moet worden. De tijd dat we depressief in een hoekje achter de geraniums gingen zitten om onze beperking te overwinnen is al lang voorbij. Deze uitspraak werd door het aanwezige publiek met een gulle lach beloond. Ook haar ouders, die op de tribune samen met zusje en oma aandachtig de lofrede aanhoorde, kregen een groot applaus, want zo memoreerde de burgemeester, als je kind op 7-jarige leeftijd begint aan deze sport moet je er wel achter staan, want dat betekent dat veel halen en brengen naar de tennisbaan of hal je ten deel valt.

huldiging_diede-de-groot_zilver_oudewater

Het resultaat is er dan ook naar, het is niet een ieder gegeven om zover te komen, ook de inzet en het doorzettingsvermogen bepalen of je net dat kleine beetje meer hebt om de top te bereiken. huldiging_diede-de-groot_zilver_oudewaterDiede is een doorpakker want deze dinsdag ging ze alweer naar Frankrijk voor een toernooi. Op naar Tokyo over 4 jaar voor de gouden plak. Het zal nog veel inspanningen kosten om zover te komen maar de 19-jarige Diede is daar niet bang voor. Wat een kanjer! Daarna was er voor iedereen een heerlijk kopje koffie.

Bron: Oudewater.net | 28 september 2016
Tekst & foto’s: Bert van der Horst

Geef een antwoord