Dit jaar al meer toeristen naar Oudewater

Initiatieven Oudewater slaan ook aan in de regio

Oudewater | Toeristische en recreatieve organisaties in Oudewater verwachten dit jaar al meer toeristen in de stad. Dat zal ook doorwerken in het toerisme in omliggende plaatsen als Schoonhoven, Gouda en Woerden. 

Het enthousiasme spatte er gisterenmiddag vanaf bij de lancering van Oudewater.net. De website als portaal naar alle toeristische en recreatieve activiteiten in en rond Oudewater is exemplarisch voor de betrokkenheid van diverse organisaties. Piet Six van PROUD, de organisatie die Oudewater promoot: “Iedereen is enthousiast om iets met elkaar te doen. Vergaderingen met elkaar zijn ontzettend positief. Ik verwacht de komende vijf jaar veel meer toeristen.”
“Dat komt door de betere coördinatie tussen partijen. Oudewater 750 komt eraan. We hebben de bootjesmensen te lang verwaarloosd. Die gaan we weer de stad in halen. We zetten binnenkort borden langs de waterwegen en in andere plaatsen om deze toeristen te laten weten wat er allemaal te doen is in Oudewater. Ja, Oudewater gaat er echt iets van merken.”
Het gaat niet zozeer om nieuwe activiteiten, maar meer om het versterken van bestaande door ze met elkaar te verbinden. De nieuwe dynamiek tussen de organisaties is begonnen toen de VVV enkele jaren geleden ter ziele ging en vrijwilligers het toeristisch informatiepunt (TIP) opstartten.

Beter zichtbaar

Jacques Zanen van Stichting Toerisme en Recreatie Oudewater: “De organisaties voelen zich veel meer betrokken bij TIP. Bij de VVV was het centraal van bovenaf georganiseerd. Oudewater betaalde 40.000 euro per jaar, maar wist niet wat het ervoor kreeg. TIP kost 20.000 euro per jaar en de resultaten zijn beter zichtbaar.” Volgens Zanen is het enthousiasme van Oudewater overgeslagen naar omliggende plaatsen. Het heeft al geleid tot intensievere samenwerking met Gouda en Schoonhoven, zo zogeheten Gouden Eeuw Driehoek. Zanen: “Neem onze recreatiekrant die volgende week in een oplage van 50.000 exemplaren huis aan huis verschijnt in Schoonhoven. Woerden kwam bij ons vragen wat er bij ons toch allemaal gebeurt. In de krant staan een pagina over Woerden en stukken over Lopik en Polsbroek, we kijken ook die kant op.”

Ook Walther Kok van stichting De Heksenwaag is enthousiast. “Wij hebben altijd gezegd dat Oudewater meer is dan de Heksenwaag. Alleen de Heksenwaag duurt anderhalf uur. Er is veel meer te doen in Oudewater. Daar moeten we de toerist op attenderen. Ook in omliggende plaatsen. Daarom ligt onze folder ook in het Best Western Hotel in Gouda.” Six hoopt dat het enthousiasme ook overslaat op de eigen inwoners. “we moeten ervoor zorgen dat ze trots zijn. Dat straalt af op de toerist, want die merkt het als hij enthousiast wordt begroet.”

Bert van den Hoogen | AD Groene Hart | Zaterdag 12 april 2014

Geef een antwoord