Dochter Herman de Man bezoekt Oudewater

Burgemeester Pieter Verhoeve van Oudewater gaat bekijken hoe het graf van een van de beroemdste zonen van de gemeente opgeknapt kan worden. Dat zei hij tijdens een bezoek aan Oudewater van Maria Boserup-De Man, de dochter van de in 1946 overleden schrijver Herman de Man.

De inmiddels 90-jarige dochter liet het graf van haar vader zien aan haar eigen kleinzoon. Herman de Man kwam in november 1946 om bij een vliegtuigongeluk. Hij schreef boeken als Het Wassende Water, die zich afspelen in de boerengebieden in de omgeving van Oudewater. Het boek werd in 1986 verfilmd.

“De Lopikerwaard is het decor van zijn boeken, maar ze gaan vooral over de menatliteit van de bewoners,” vertelt Gé Vaartjes, de biograaf van de schrijver. “Strenge calvinisten die beperkt werden in hun manier van leven. De Man probeert ze te doorgronden.”

Maria Boserup-De Man woont tegenwoordig in Denemarken. Ze kwam maandag voor het eerst in vijf jaar terug naar Oudewater om haar kleinzoon het graf te laten zien. De Deense jongen weet van zijn familie dat hij een in Nederland beroemde overgrootvader heeft, maar hij heeft nooit iets van Herman de Man gelezen. Dat had wel gekund, want Het Wassende Water is in zeven vertalingen verschenen.

Bezoek ook:
Van Rossem vertelde vorige maand uitgebreid over de schrijver. Bekijk de aflevering.

 Bron: RTV Utrecht | Eindredactie: Oudewater.net | 18 oktober 2016

Geef een antwoord