Dodenherdenking 2016 in Oudewater opnieuw indrukwekkend

De toespraken van zowel brigadegeneraal b.d. A. Vermeij als burgemeester van Oudewater Pieter Verhoeve; de gedichten van zowel de leerlingen van verschillende basisscholen als dat van stadsdichteres José Knuijt waren mooi om naar te luisteren. De plechtigheden in zowel de Grote Kerk als bij de begraafplaatsen waren sober en ingetogen, maar tevens indrukwekkend en krachtig.

Gerben Mourik speelde uiteraard bij binnenkomst en deed dat niet alleen uitstekend, maar ook wat hij speelde was heel goed passend bij deze ieder jaar toch weer bijzondere gelegenheid. Namens het 4 mei-comité werden de vele bezoekers – iets minder dan vorig jaar, maar het viel midden in een vakantieperiode – welkom geheten door Peter Heemskerk die het woord gaf aan de heer A. Vermeij, brigadegeneraal der fuseliers b.d.

Birgadegeneraal der fuseliers b.d. A. Vermeij_IMG_0243

De titel van zijn verhaal, ‘Freedom is not for free’, ‘Vrijheid is niet gratis’ lichtte hij toe met talloze voorbeelden van oorlogshandelingen en vredesmissies met daarbij de cijfers van de de slachtoffers die tijdens die acties waren gevallen. Een memorabel aantal waaraan wij en anderen een vorm van vrijheid aan te danken hebben. Omdat vrijheid een lastig begrip is, werd die term aan de aanwezigen helder uitgelegd. Aan het eind van zijn betoog was volkomen duidelijk dat vrijheid inderdaad niet gratis is.

dodenherdenking-2016_Jerro-van-Midden_IMG_0242

Jerro van Midden las zijn winnende gedicht op uitstekende wijze voor. De namen va de Oudewaterse gevallenen werden voorgelezen; het zijn er toch steeds weer veel te veel.

De twee andere winnende gedichten van Evert-Jan Maaijen en Donna van Zuijlen werden voorgelezen door respectievelijk Anne-Lotte Verhoeve en de schrijfster zelf. (De winnende gedichten zijn hier te vinden.) Onder begeleiding van ‘Air’ van Bach, gespeeld door Gerben Mourik en Angelique Oudejans, verlieten de aanwezigen de kerk om de stoet richting het monument te formeren.

Dodenherdenking-2016_Stadhuis_IMG_0238

Dodenherdenking-2016_Oudewater_Waardsedijk_IMG_0239

Loco-burgemeester Ad de Regt nodigde burgemeester Pieter Verhoeve uit zijn bijdrage aan deze plechtigheid te leveren. Een indrukwekkende toespraak over enerzijds Johan Vierbergen, een van de Oudewaternaren die zijn leven verloor tijdens de tweede wereldoorlog, en anderzijds Johan van Hulst, inmiddels een oude en al jaren een wijze man, die als jonge man als onderwijzer in Oudewater werkzaam was en later in Amsterdam hielp jonge kinderen uit de handen van de bezetter te houden. De toespraak had als titel: ‘Als wij niets doen, wie dan?’ en wie het in zijn geheel wil lezen klikt op die titel.

De Banier, een Oudewaters koor, zong prachtig, de muziekgroep speelde mooi, Angelique Oudejans speelde ingetogen, de kranslegging verliep vlekkeloos en de klaprozen stonden schitterend.

Dodenherdenking-2016_Oudewater_klaprozen_bloemen3

In opdracht van het 4 mei-comité Oudewater , gefinancierd door Stichting Sint Lucia Fonds, is een kunstwerk gerealiseerd ter herdenking van de oorlogsslachtoffers van de 2 e wereldoorlog.
Met kinderen van BSO Jip en Janneke is  gewerkt aan 34 klaprozen van keramiek  met rvs staal.
Langs de marmeren platen bij het monument aan de Waardse Dijk  en op de begraafplaats aan de overzijde,  bij de 7 oorlogsgraven van de gevallen Engelse piloten, zijn de klaprozen neergzet .
Aan deze klaprozen werd belangeloos meegewerkt door:
Constructiebedrijf Goudriaan,  de gemeente Oudewater,  Chiel van Dijk,  beheerders van  de beide begraafplaatsen, kinderen en begeleiders van Jip en Janneke. Els Verseveld van het Kleicollectief Oudewater organiseerde en begeleidde het geheel, in samenwerking met Saskia Wulterkens, combinatiefuncionaris Cultuur.

 Tekst: Aad Kuiper | Foto’s: Corrie van der Heiden en Saskia Wulterkens | 6 mei 2016

One thought on “Dodenherdenking 2016 in Oudewater opnieuw indrukwekkend”

  1. Olga Vierbergen zegt:

    Het was een zeer mooie herdenking, ingetogen, warm en menselijk. Dank Pieter Verhoeve voor het mooie verhaal over de beide Johan.s
    Ik ben blij dat ik erbij mocht zijn

Geef een antwoord