Dodenherdenking 4 mei 2017 te Oudewater

De toespraken van zowel Gé Vaartjes over Herman de Man en zijn gezin als burgemeester van Oudewater Pieter Verhoeve waren indrukwekkend; alle gedichten, alle muziek en alle gezang  waren mooi om naar te luisteren. De plechtigheden in zowel de Grote Kerk als bij de begraafplaatsen waren sober en ingetogen, maar tevens indrukwekkend en krachtig.

Leendert Verduijn speelde uiteraard bij binnenkomst en deed dat niet alleen uitstekend, maar ook wat hij speelde was heel goed en passend bij deze ieder jaar toch weer bijzondere gelegenheid. Namens het 4 mei comité werden alle bezoekers welkom geheten door Peter Heemskerk die het woord gaf aan de heer Gé Vaartjes, biograaf van de schrijver Herman de Man.

dodenherdenking-04-05-2017-gé-vaartjesDe toespraak van Gé Vaartjes over Herman de Man, zijn vrouw Eva en hun kinderen was bijzonder indrukwekkend. Juist ook omdat Herman de Man, terwijl hij al jaren niet meer in Oudewater woonde, toch de wens had uitgesproken hier begraven te willen worden.

Julia Brouwer las haar winnende gedicht op uitstekende wijze voor.

dodenherdenking-04-05-2017-muzikaal-intermezzoEen muzikaal intermezzo door Noa Samson, Iris van Doggenaar en Dominique van Rossum was bijzonder fraai. De namen van de Oudewaterse gevallenen werden dit jaar voorgelezen door Mike Ultee; het zijn er toch steeds weer veel te veel. Het andere winnende gedicht van Kas Verkleij werd voorgelezen door een klasgenootje. En daarna volgde een tweede, al even indrukwekkend muzikaal intermezzo door dezelfde drie zangeressen: ‘Halleluja’.

Onder begeleiding van orgelspel door Leendert Verduijn verlieten de aanwezigen de kerk om de stoet richting het monument te formeren.

dodenherdenking-04-05-2017-pieter-verhoeveLoco-burgemeester Bob Duindam nodigde burgemeester Pieter Verhoeve uit zijn bijdrage aan deze plechtigheid te leveren. Een indrukwekkende toespraak over twee broers Brans die op de terugweg van een mislukte tocht naar voedsel in de hongerwinter terecht kwamen in Willeskop waar juist Engelse beschietingen van een Duits konvooi plaatsvonden. Lees hier de volledige toespraak.

dodenherdenking-04-05-2017-muziekgroep-oudewaterDe Banier, een Oudewaters koor, zong mooi, de muziekgroep Oudewater speelde goed, de drie dames zongen nogmaals schitterend, de kranslegging verliep, mede dankzij de scouting, vlekkeloos en de klaprozen stonden er nog steeds prachtig bij.

De Wapenbroeders maakten hun opwachting, Biem Buijs las een toepasselijk gedicht voor van Willem Wilmink en Nelleke den Boer een eigen gedicht en ook de Voetbalvereniging Oudewater verleende zijn medewerking.

dodenherdenking-04-04-2017-kransleggingdodenherdenking-04-05-2017-nelleke-den-boer

Al met al een zinvolle dodenherdenking.

Bron: Oudewater.net | 5 mei 2017
Foto’s: Corrie van der Heiden

Geef een antwoord