Dodenherdenking en bevrijdingsconcert in Oudewater

De dodenherdenking op woensdag 4 mei in Oudewater krijgt hetzelfde karakter als de afgelopen jaren. Om 19.00 uur precies begint de herdenkingsplechtigheid in de Grote of Sint Michaëlskerk.

Na de opening door comitélid Peter Heemskerk, houdt brigade-generaal der fuseliers b.d. Arie Vermeij een vrijheidslezing. Dit onder de titel: Freedom is not for free, in het Nederlands: Vrijheid is niet gratis. De heer Vermeij, wonend in Reeuwijk, is meermalen uitgezonden geweest voor missies in onder andere Bosnië en Afghanistan.

Net als vorige jaren betrekt het 4-5 mei comité jongeren bij de herdenking. De jongeren van Scouting lezen de namen voor van de Oudewaterse gevallenen.

De basisschoolleerlingen van de groepen 7 en 8 deden mee aan een gedichtenwedstrijd. Een jury bestaande uit Koert Westerman, Marja Verhoeve en Saskia Wulterkens heeft drie winnaars gekozen. Dat zijn Jerro van Midden (Klavertje Vier), Evert-Jan Maaijen (Immanuelschool) en Donna van Zuilen (Mariaschool). Zij mogen hun gedicht voordragen tijdens deze herdenking in de kerk.

Gerben Mourik (orgel) en Angelique Oudejans (fluit) verzorgen een muzikaal intermezzo, waarna stadsdichteres Jose Knuijt haar voor deze gelegenheid geschreven gedicht voordraagt.

Oudewater_04.21 programma 4-5 monument
Het oorlogsmonument aan de Waardsedijk

Aan het einde van de plechtigheid in de kerk begeven de bezoekers zich naar buiten om de stoet voor de stille tocht te formeren. Om 19.45 uur begint de stille tocht naar het monument (zie foto) aan de Waardsedijk, waar om 20.00 uur twee minuten volkomen stilte in acht wordt genomen.

Na het spelen van het Wilhelmus houdt burgemeester Verhoeve een toespraak en aansluitend speelt Angelique Oudejans op fluit.

Vervolgens vindt de kranslegging plaats; iedere kranslegging wordt tevoren aangekondigd en tijdens de kranslegging is er stilte. Hierna opent het college van burgemeester en wethouders het defilé langs het monument en ook langs de oorlogsgraven van de omgekomen bemanning van de Britse bommenwerper “Barbara Mary”. Alle inwoners kunnen aan het defilé deelnemen.

Het 4-5 mei Comité hoopt op een waardige herdenking en brede belangstelling. Na afloop van de plechtigheid bij het monument staat er in het oude stadhuis op de Visbrug (ingang Kapellestraat) koffie/thee, frisdrank klaar; aangeboden door de gemeente.

Bevrijdingsconcert 5 mei

Op donderdag (Hemelvaartsdag) 5 mei is er om 20.00 uur een bevrijdingsconcert in het koor van de Grote of Sint Michaëlskerk. De uitvoerenden zijn Anneke de Hoop en Noa Samson (zang), Han Kapaan (hobo) en stadsorganist Gerben Mourik (koororgel). De kerk is open om 19.30 uur en voor de aanvang van het concert wordt u gratis een kopje koffie/thee aangeboden. De entreeprijs is € 5,-.

Op het programma staan prachtige nummers, waaronder La Califfa van Ennio Morricone en het Ave Maria van Guiseppe Verdi.

Programma

Het volledige programma is als volgt:
Han Kapaan & Gerben Mourik
1. Couvre feu (Adrien Barthe)
Gerben Mourik
2. Vuluntary V (J. Stanley) Adagio-Andante largo-Moderato
Han Kapaan & Gerben Mourik
3. La Califfa (Ennio Morricone)
Anneke de Hoop & Gerben Mourik
4. Ave Maria (Guiseppe Verdi)
Gerben Mourik
5. Twee bewerkingen over: Gij Jezus, die ten troon verheven (Adriaan. C. Schuurman)
Han Kapaan & Gerben Mourik
6. Concerto (Corelli-Barbirolli) Preludio-Allemanda-Sarabanda-Gavotte-Giga
Gerben Mourik
7. Minuetto (E. Gigout)
8. Marche (Th. Dubois)
Noa Samson
9. Lied: mens, durf te leven (Dirk Witte)

Bron: Gemeente Oudewater | 21 april 2016

Geef een antwoord