Doorbraak in plan voor Muziekhuis Oudewater

Het kostte twee jaar van onderhandelen, maar nu kan alsnog het vroegere schoolgebouw aan de Kapellestraat in Oudewater – een rijksmonument – worden gerestaureerd en ingericht tot muziekhuis.

De ‘oude school’ zoals het karakteristieke gebouw aan de Grote Gracht wordt genoemd, werd inzet van een juridische kwestie. In een beauty contest koos de gemeente in 2012 voor het plan van Loes de Vos en Sebastian van Zuijlen voor een muziekhuis, een ruimte voor leslokalen, opnames en uitvoeringen.

Niet zij, maar hun financiële compagnons Frank van Dorst en Philip van den Hadelkamp zetten de handtekening onder het koopcontract en maakten de koopsom à 50.000 euro over. Later volgde een breuk tussen de twee partijen en volgde een impasse.

Compromis

Bert-Vermeij_Markt op de Markt 10-10-2015 072Nu is er een compromis gesloten: Van Dorst en Van den Hadelkamp krijgen een onkostenvergoeding van 25.000 euro en geven het gebouw terug, zodat de gemeente het aan De Vos en Van Zuijlen kan overdragen.

Een doorbraak wil wethouder Bert Vermeij het niet noemen. ,,Dat is te zacht uitgedrukt. Het is een enórme doorbraak. Het zat twee jaar lang muur- en muurvast, zonder enig perspectief.”

‘Superblij’

Toen de gemeente begin dit jaar een advocaat in de arm nam, leek het geschil uit te lopen op een rechtszaak. Toch lukte het om de hoofdrolspelers bij elkaar aan tafel te krijgen en een ‘zakelijke deal’ te sluiten. ,,Iedereen wilde eruit komen. Alle partijen zijn verheugd dat nu de weg vrij is voor het muziekhuis.”

Loes de Vos is ‘superblij’ met het resultaat. ,,Ik ben blij dat we nu aan de slag kunnen.” Frank van Dorst deelt de tevredenheid, maar noemt het anderzijds jammer dat ‘betere oplossingen’ voor de renovatie niet werden opgepakt. Van Dorst roemt overigens de bemiddeling door raadslid Ignace Boreel. ,,Zonder hem was het niet gelukt.”

Bron: Algemeen Dagblad | 14 december 2015
Foto: Bert van der Horst

Geef een antwoord