Duurzaamheidsmarkt Oudewater: opnieuw succes

Ook nu de Duurzaamheidsmarkt, ook nu weer in combinatie met de Share Fair, voor de tweede keer werd georganiseerd was het een succes. Voor sommigen was de markt al  heel vertrouwd, terwijl anderen het begrip duurzaamheid nog vrij beperkt zagen. Gezellig, geanimeerd en, wat natuurlijk heel belangrijk is, helemaal geslaagd.

Veel kraampjes met natuurlijke producten die ook nog eens van dicht bij huis kwamen; beter kan je het niet hebben. Zo zag je er producten van duurzaam katoen, diverse oliede marmelades, schapenwol, sieraden, eerlijke houten gebruiksvoorwerpen en nog veel meer.

Henk-van-der-Burg_duurzaam-8-10-2016-026-2Henk van der Burg van de Zuid-Linschoterzandweg kweekt diverse oude fruitsoorten zoals bijvoorbeeld de notarisappel, maar ook het vertrouwde sterappeltje. Hij verkoopt appelsap met het sap van heel veel verschillende soorten appels erin en ook jam met heel veel soorten vruchten. Lekker en van heel dichtbij; dus vervoersvervuiling vindt nauwelijks plaats.

Wim van Rooijen, één van de organisatoren, vertelde dat de interesse heel behoorlijk was en de standhouders dik tevreden waren. Een kwart meer deelnemers dan de eerste keer wilde meedoen; maar liefst 44 kraampjes waren bemand. het weer en de sfeer waren bijzonder goed. Duurzaam omgaan met spullen is ze lang gebruiken, en als je iets niet meer wilt gebruiken weggeven via de Share Fair of recyclen als dat kan – en dat kan heel vaak!

Broedkorf_duurzaam-8-10-2016-001-2Vanaf april waren Jan-Willem v.d. Bregge, Kees Hofman, Margreet Nagtegaal en hij bezig geweest om deze duurzame markt te organiseren. Van zonnepanelen, kleding, voedsel tot kamerplanten aan toe werden aangeboden.

Muziekschool_duurzaam-8-10-2016-017-2En natuurlijk was er ook wat leuks te zien: het Pop-up koor onder leiding van Loes de Vos bracht weer de nodige vrolijke noot.

Carola van Duiven, die met een aantal anderen de Share Fair organiseert, vertelde hoe die tot stand gekomen is. Zo’n zeven, acht jaar geleden begon ze met oliebollen verkopen voor een goed doel en met het verkopen van boeken via Bol.com heeft ze dit plan bedacht: gewoon spullen laten brengen die je niet meer nodig hebt en die anderen nog goed kunnen gebruiken.

Share-fair_duurzaam-8-10-2016-022-2 Share-fair_duurzaam-8-10-2016-058-2

En het werkt, vertelt ze. het past uitstekend bij de Duurzaamheidsmarkt. Zij doen dit wel vaker; tijdens de Havendagen en zomaar in de kelder van het stadhuis: “Het loopt steeds goed. Mensen zijn vaak verbaasd dat je iets zomaar gratis mee mag nemen. En het is leuker dan een rommelmarkt; niet alleen omdat het gratis is, maar ook omdat er de hele dag door nieuwe dingen gebracht worden en er ook weer spullen worden meegenomen door mensen die het goed kunnen gebruiken. ”

Margo_duurzaam-8-10-2016-037-2“Het scheelt ook nog eens in de hoeveelheid afval die we met zijn allen inleveren,” vertelt ze erbij. Op die manier is het een win-win-win-situatie. “Ruimen helpt,” zegt ze,”ook in je hoofd.” Zo lijkt de Duurzaamheidsmarkt met de Share Fair ook nog eens een soort therapie.

Bron: Oudewater.net | 10 oktober 2016
Tekst: Aad Kuiper
| Foto’s: Bert van der Horst

Geef een antwoord