Duurzame Markt, natuurlijk ook in Oudewater

Het kan niemand ontgaan zijn dat duurzaamheid deze week centraal stond in ons land. Via televisie, radio, kranten, internet, sociale media en zelfs een speciale Recyclekrant werden we er steeds weer aan herinnerd dat duurzaam leven goed is voor onszelf en degenen die na ons komen, maar ook nog eens leuk om te doen. Vrijdag 9 oktober was de eigenlijke Dag van de Duurzaamheid, maar in Oudewater werd op de daaropvolgende zaterdag de Duurzame Markt gehouden; vast om zo nog meer mensen te bereiken.

Op de dag van de Duurzaamheid vonden door heel Nederland, voor de zevende keer alweer, duizenden duurzame activiteiten plaats die werden georganiseerd door particulieren, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden. Samen lieten die zien hoe duurzaamheid een vaste plek kan krijgen in ons leven. Als ambassadeurs namen onder anderen Prinses Laurentien van Oranje en Helga van Leur een belangrijke plaats in, maar niet minder belangrijk waren alle minder omvangrijke initiatieven van mensen die een fairtradeontbijt organiseerden of een afspraak maakten om met een hele club mensen die week alleen maar de fiets te gebruiken. Nog veel en veel meer viel er door heel Nederland te beleven en werden kijkers, luisteraars en lezers bevoorraad met zinvolle adviezen.

Prima organisatie

In navolging op deze landelijke Dag van de Duurzaamheid werd dus een duurzaamheidsmarkt in Oudewater georganiseerd. In het centrum was er een aantrekkelijke ‘belevingsmarkt’, waar van alles te doen was. Een markt vóór en dóór Oudewater. Hier was de Duurzame Markt georganiseerd door Cees Hofman, Margreet Nagtegaal, Wim van Rooyen en, de beroepshalve ook met duurzaamheid actief zijnde, Jan Willem van der Breggen.

Oudewater_Bert-Vermeij_Jan-Willem-van-der-Breggen_Markt op de Markt 10-10-2015 068

Deze laatste kondigde midden op de dag en midden op de Markt een pop-up kinderkoor en een quiz aan, maar gaf eerst aan wethouder Bert Vermeij het woord.

Wethouder Bert Vermeij pleit voor duurzaamheid

Wethouder Vermeij sprak uit dat hij het al geweldig vond dat deze markt er was en vond het nog geweldiger wat er allemaal te vinden was. De initiatiefnemers waren begonnen met een klein idee, maar nu bleken er bijna 40 kramen op en rond de Markt te staan. “Als gemeentebestuur willen we natuurlijk iets met duurzaamheid,” zei hij en gaf aan dat we met z’n allen bij elkaar op één planeet wonen en dat we die dan wel voor onze kinderen en kleinkinderen bewoonbaar moeten houden. Hij vertelde dat het voor ons best lastig was om het oerwoud op Sumatra te behouden, maar dat we hier wel allerlei kleine en grotere dingen konden doen: waarom vlees of fruit van ver weg laten komen, terwijl we het hier om de hoek ook hebben. Hij noemde het scheiden van afval, maar natuurlijk in de eerste plaats zorgen voor minder afval en uiteraard stond het gebruik van duurzame energie op zijn verlanglijstje. Hij leek er van uit te gaan dat deze markt volgend jaar een vervolg zou krijgen.

Oudewater_pop-up-kinderkoor_Markt op de Markt 10-10-2015 001

Het pop-up kinderkoor (een samenwerking van 123ZING en het Muziekhuis Oudewater) onder leiding van Loes de Vos trad vervolgens samen met rapper Jay-Way op met het nummer ‘Supporters van Schoon’ en – met Romy als soliste – uit het kinderboekenweekthema het ook mooi vertolkte ‘Raar Maar Waar’.

Oudewater_rapper-Jay-Way_Markt op de Markt 10-10-2015 098

Oudewater_Markt op de Markt_Romy_10-10-2015 022

En vervolgens werd door heel veel kinderen niet onverdienstelijk en zeker enthousiast ‘getrommeld op rommel’ (potten, pannen, vuilnisbakken, emmers en nog veel meer, inderdaad …. rommel) onder leiding van Nico van Asdonk.

Veel goed advies

Ondertussen was er op de Markt en in de omgeving heel veel te zien en te horen op duurzaamheidsgebied: tips om minder energie te gebruiken met bijvoorbeeld een Steppi-E of Twizy of door je huis beter te isoleren en energie zelf schoon opwekken met zonnepanelen was te vinden op de Visbrug, Korte Havenstraat en Peperstraat.

Oudewater_renault-Zoe_Markt op de Markt 10-10-2015 137

Oudewater_Steppi-E_Markt op de Markt 10-10-2015 128

De gemeente Oudewater heeft zo met Bleeve een leuke afspraak gemaakt om je huis energiezuiniger te laten maken. In de Leeuweringerstraat vond je allerlei kraampjes met lokaal voedsel en milieuvriendelijke producten bij Zon & Maan, de Wereldwinkel en andere, soms particuliere, leveranciers. Op de Markt zelf trof je een ‘weggeefplein’ (Share Fair), stalletjes met tweedehands spullen, de inmiddels al bekende ‘Zwerfvuilambassadeurs’ en St. Linquenda (die de 2deHandsWinkel ‘Kleding en meer’ beheert om op die wijze gezinnen in Roemenië te ondersteunen) die niet alleen nu, maar het hele jaar door duurzaam én hulpvaardig actief is aan de Wilgenweg.

Een gezellige markt, die ongetwijfeld ook nog een nuttig effect heeft voor degene die nu en na ons deze aarde zullen bewonen. De organisatoren konden terugkijken op een geslaagd initiatief.

Bron: Redactie Oudewater.net | 10 oktober 2015
Foto’s: Bert van der Horst

Geef een antwoord