“Dwing pandeigenaren Oudewater tot opknapbeurt”

Historische Vereniging Hugo Kotestein wil dat de gemeente Oudewater eigenaren van verpauperde panden dwingt om hun bezit op te knappen. Onder meer het oude postkantoor en het monumentale theehuis staan op instorten.

Stadsgids en historicus Otto Beaujon vindt ook dat eigenaren vervallen historische panden moeten opknappen. Een nieuwe monumentenwet uit 2015 biedt volgens hem meer ruimte om pandeigenaren daartoe te dwingen.

Oudewater_postkantoor_verwaarloosd (2)

 

 

 

 

 

“Met de monumentenwet in de hand kunnen eigenaren worden verplicht hun panden wind- en waterdicht te maken. Dat is bij het theehuis niet gedaan. Daar hebben ze genoegen genomen met een zeiltje”, zegt Beaujon.

Afhankelijk

Volgens wethouder Bert Vermeij is het nog niet zo makkelijk om eigenaren van historische gebouwen te dwingen hun pand op te knappen. “Pas op het moment dat panden écht in verval zijn en er aantoonbaar niets aan onderhoud is gedaan, biedt de monumentenwet wat handvatten. Verder ben je echt afhankelijk van wat een eigenaar wil. Dan probeer je in overleg te kijken wat er mogelijk is.”

Oudewater_Verwaarloosd

 

 

 

 

 

 

 

De eigenaar van het oude theehuis zegt dat hij het pand gaat opknappen en appartementen gaat bouwen in de verwilderde tuin. Wanneer de bouw daarvan start is nog niet bekend.

Oudewater is met ruim 300 historische panden de stad met de hoogste monumentendichtheid van Nederland.

Bron: RTV Utrecht | 21 april 2016

Op Woerden.TV staat een artikel met hetzelfde onderwerp:
Eigenaren moeten monumentale panden opknappen.

Geef een antwoord