Een eigen bijenvolk op de volkstuin helpt

Onder een afdakje bij zijn volkstuin staat zijn eerste bijenkast. De bijen zoemen al lustig rond voor de ingang van de kast. In mei zal nog een tweede zwerm komen. Cor Boon vertelt hoe het is gekomen dat hij nu bijen gaat houden.

Het gaat heel slecht met de wilde bij en dat betekent dat gewassen veel minder worden bestoven en daardoor minder vrucht dragen. Ook op de volkstuin merkte Cor dat de bestuiving steeds minder werd. Zo’n 80 % van alle gewassen wordt bestoven door de bij. Hij legt uit dat de manipulatie van zaad en ook van veel gewassen er toe heeft geleid dat de wilde bijen uitsterven. De grootschalige en efficiënt georganiseerde landbouw is slecht voor de bij. Er zijn in Nederland zo’n 350 verschillende soorten bijen. “Er wordt te veel gemaaid en veel bloemen verdwijnen die voor de wilde bijen zo belangrijk zijn.”

Zo begon zijn zoektocht naar een oplossing. Hij kwam in contact met een vereniging van bijenhouders en van het één kwam het ander. Hij kon het bijenvolkje en benodigde attributen overnemen en door een cursus leert hij nu hoe hij als een echte imker te werk kan gaan. Zijn kennis over de bij en het zorgen voor een bijenkast werd via een cursus behoorlijk opgeschroefd. “Een bij leeft maar 6 weken, een koningin legt 2000 eitjes per dag en ze maken 30 vluchten per dag waarbij ze elke vlucht zo’n 30 bloemen bezoeken. Er komt wel meer bij kijken dan ik eerst dacht. Maar het is erg leuk om te doen. Ik hoop in mei mijn eerste honing te kunnen oogsten.”

Maar ook aan de gewassen op de tuin zal Cor het waarschijnlijk gaan merken. Hij heeft dit jaar extra veel bloemen staan vanwege de bijenkasten. Het is volgens hem belangrijk dat de aandacht voor de bijen zo toegenomen is. Cor haalt een uitspraak van Einstein aan om het nog eens te benadrukken: “Zijn er geen bijen meer dan heeft de mens nog 4 jaar.” Cor vertelt dat je zelf ook wel wat kunt doen om de bijen te helpen. Veel bloemen en planten, zogenaamde drachtplanten zoals phacelia, vergeet-mij-nietje, korenbloemen en tulpen zijn voor de bijen van levensbelang.

Ook afgelopen week was het weer in het nieuws. Het gaat slecht met de bijen. De nationale bijentelling de week ervoor had bevestigd dat het slecht gaat met de bijenvolken. En als het slecht gaat met de bijen is dat ook slecht voor de mens. Cor Boon uit Oudewater merkt op zijn volkstuin ook dat het bestuiven van veel bomen onder de maat is en heeft daarom een bijenkast neergezet.

Bron: Zenderstreeknieuws Montfoort-Oudewater | 2 mei 2018

Geef een antwoord