Een mooie wandeling door Oudewater, of iets daarbuiten

Wie op een milde herfst- of winterdag een stukje wil gaan wandelen door Oudewater zou wel eens wat geveltekens kunnen opnemen in de route. Er zijn zulke mooie exemplaren. “Zo’n gevelteken straalt liefde voor het huis uit”, vertelde initiatiefnemer van dit project, Alfred Blaauw  eens.

Nadat in 2015 (Oudewater 750 jaar stad) de eerste zeven moderne geveltekens in Oudewater werden onthuld zijn het er inmiddels al twintig. De meeste geveltekens zijn te vinden in het centrum, maar wie van een flink eind lopen houdt komt ook aan zijn of haar trekken. Hieronder volgt  een lijstje met de geveltekens die tot nu toe gerealiseerd zijn.

Geveltekens_Joke-en-Chris_IMG_3390

Wat aardig is om te weten dat voor dit hele project geldt: “Voor Oudewater, door Oudewater.” Dat wil zeggen dat de ontwerpers, keramisten en constructeurs uit Oudewater of directe omgeving afkomstig zijn.
Bij de TIP is een handzaam boekje te koop waarin behalve de eerste zeven ook de daaropvolgende elf geveltekens beschreven staan met een leuke wandeling, een tweetal toepasselijke gedichten van stadsdichter Nelleke den Boer en een uitgebreide beschrijving van de panden waarop de tekens bevestigd zijn.

Maar, wie de informatie klein wil houden, alleen in het centrum wil blijven en de oude gevelstenen ook geduid wil hebben, kan hiervoor ook bij de TIP terecht. Daar ligt, voor alleen in het stadscentrum, een prachtige routebeschrijving met 25 geveltekens en gevelstenen.

Van 1 november t/m 31 maart is TIP Oudewater op woensdag, vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur.

Donkere Gaard 17
Goudse straatweg 2
Havenstraat 4, 5 en 14
Helletje 5
Kapellestraat 28
Kluwen 3-5
Kromme Haven 1
Leeuweringerstraat 11, 12 en 52
Oude Singel 11
Peperstraat 16
Wijdstraat 21
Zuider-kerkstraat 4
Zuid-Linschoterzandweg 41 en 78a

Nieuw in deze serie is het gevelteken in het nieuwbouwproject De Oude touwfabriek op de muur van het voormalig ketelhuis. Iets verder lopen, maar zeker de moeite waard.
En dan is er als toegift nog een gevelteken; en dat is te vinden in de HEMA of liever gezegd, in de patio van de HEMA, naast de koffiecorner: een schitterende ode aan de vrijwilligers van Oudewater. Ook beslist de moeite waard. Maar dat is alleen te bewonderen als de HEMA geopend is. En dan zijn we aan de twintig.

Niets weerhoudt u ervan om eens een lekkere wandeling te maken en ondertussen wat te bewonderen in Oudewater.

Bron: Redactie Oudewater.net | Foto’s: Archief Oudewater.net

Geef een antwoord