Een troubadour in Oudewater

Op een doordeweekse dag in Oudewater op het plein van de St. Michaelskerk zie én hoor je een troubadour met luit en fluit met om zich heen een schare kinderen. Leuk om te horen én leuk om te zien. Maar het maakt je wel nieuwsgierig. Wat doet zo’n troubadour hier, terwijl de festiviteiten rond Oudewater 750 jaar Stad allang zijn afgesloten.

Bij navraag blijkt het een onderdeel van het cultuurprogramma voor alle basisscholen binnen de gemeente. Waar de leerlingen van de groepen 7-8 een project over (lokaal) radio maken uitvoeren, die uit groep 5 en 6 over het in beeld brengen van de buurt, de jongste kinderen over groeien, krijgen de leerlingen uit de groepen 3-4 te maken met een troubadour. En hoe breng je dat beter in beeld met een echte middeleeuwse troubadour.

Oudewater_troubadour_3-3-2016-DSCN0717

Voor wie meer van deze projecten wil weten is het heel aardig om even bij Kunst Centraal te gaan kijken.

Maar weer even terug bij de troubadour in Oudewater. Daarover staat bij Kunst Centraal te lezen: “De troubadour op het plein is een project over verhalen en muziek, met fantasie en met echte geschiedenis. Leerlingen van groep 3 en 4 hebben nog niet veel tijdsbesef, maar zijn wel geïnteresseerd in verhalen­ en sprookjes. Vanuit die fantasie gaan we kijken naar de werkelijkheid van hun eigen woonplaats. Hoe was het daar in de middeleeuwen? Hoe zag hun dorp of stad eruit? Wat voor kleren droegen de mensen, hadden ze al auto’s, en gingen de kinderen toen ook gewoon naar school?

De leerlingen maken ook kennis met de troubadour. Die speelde met zijn verhalen en nieuwtjes een belangrijke rol in het middeleeuwse leven. De leerlingen beluisteren verhalen en muziek van troubadours en maken zelf een lied, dat ze samen met een echte troubadour gaan zingen.” En voor wie meer wil weten: De troubadour op het plein.

We mochten heel even meegenieten van een echte ’troubadour op het plein’ toen leerlingen van OBS De Schakels daar van hém mochten genieten.

Tekst en foto’s: Aad Kuiper
Redactie Oudewater.net | 3 maart 2016

 

 

Geef een antwoord