Eerste Drakenbootfestival Oudewater geslaagd

Een kleurrijk spektakel het eerste Drakenbootfestival in Oudewater: sportief en gezellig voor jong en oud en heel leuk om naar te kijken. Maar liefst zestien teams deden mee aan dit eerste festival dat op initiatief van Jeroen Hotze door Rederij De Vrijheid op de Hollandsche IJssel was georganiseerd en waar echt honderden belangstellenden op af waren gekomen. Zelfs de hekken die de toegangswegen tijdelijk afsloten waren van een drakenmotief voorzien. En achteraf vond ook Jeroen Hotze deze primeur goed geslaagd.

Oudewater-Drakenboot 13-5-2017 250 (2)Teams met ludieke namen als Volgasplein, Sla je Slag en Uitgeroeid en nog veel meer leuke vondsten, roeiden in inmiddels al aardig bij het Oudewaterse beeld passende drakenboten, twee aan twee in een viertal poules; in een poging door te stomen naar een volgende poule.

Ze startten afwisselend vanaf een dubbel ponton bij de Cosijnbrug of bij de Hoenkoopse brug met in elke boot een ervaren trommelaar en net zo ervaren stuurman. Alle teams waren duidelijk herkenbaar aan hun shirts zodat er een kleurrijk schouwspel op de IJssel te zien was.

Drakenboot 13-5-2017 013

Er werd 200 meter met ferme slagen – en als het goed was, luisterend naar de trommelaar, helemaal synchroon – tot aan de finish afgelegd. De kijkers werden naast het beeld vergast op een soms Mart-Smeetsachtig commentaar uit de speakers.

Drakenboot 13-5-2017 322 (2)

“Daar moet je wel conditie voor hebben; en geoefend,” wist een deskundige te vertellen. Af en toe moesten de pontons even uit de (vaar)weg worden genomen om de gewone scheepvaart doorgang te laten vinden.

druk-Drakenboot 13-5-2017 286Inmiddels was het ook op de kade behoorlijk druk geworden. Rijen dik stonden de toeschouwers om de verschillende teams aan te moedigen. Bij het aanbod van hapjes en drankjes van o.a. Grandi Vini (sommelier on wheels), het Grillkarretje en de Bierbroers was er nauwelijks doorkomen aan. Toen ze om drie uur open mochten stonden er direct heel wat mensen in de rij. Ondanks een paar spetters zat het weer aardig mee en hadden de 50-60 vrijwilligers eer van hun werk.

Uiteindelijk eindigde op drie de Yellowbellies, op twee de Young Water Dragons (het jeugdteam van de Old Water Dragons) en op één De Lamme Kikkers (het team van Hout- en Rubberhandel Snel).

Drakenboot 13-5-2017 405 (2) Drakenboot 13-5-2017 416 (2)

Drakenboot 13-5-2017 435 (3)
En De Lamme Kikkers mogen dus door naar de NK Drakenboot, dat dit jaar plaatsvindt op 1 oktober op de Bosbaan in Amsterdam.
Volgend jaar vast weer terugkerend spektakel: leuk!

En wat betreft de afterparty langs de Noord IJsselkade met de dj’s Theis’n en Tjoeri en de after-afterpaty’s in café De Kater met Still Blue en in café Tante Pietje met René van Duyn; als die net zo sfeervol waren als het festival dan was dat dik in orde.

En hier is de officiële uitslag te lezen!

Eindredactie: Oudewater.net | 15 mei 2017
Tekst: Aad Kuiper | Foto’s & film: Bert van der Horst

Geef een antwoord