Eerste schutvaart Oudewater geslaagd

Een bont en geanimeerd gezelschap toekomstige sluiswachters en andere betrokkenen had zich verzameld in het zaaltje achter ons Toeristisch Informatie Punt in Oudewater. Binnen afzienbare tijd zou de eerste schutting door een van de nieuwe sluiswachters de start betekenen van het nieuwe vaarseizoen in Oudewater, zoals burgemeester Pieter Verhoeve even later zou zeggen.

Bijzonder snelle realisatie van deze mooie samenwerking

Bernard de Wit van STRO (Stichting Toerisme en Recreatie Oudewater) vertelde dat, om in het weekend te kunnen schutten het Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden (HDSR) en de gemeente, vertegenwoordigd door o.a. burgemeester Pieter Verhoeve, de sluiswachter uiteraard en zij een en ander vrij snel hadden kunnen realiseren. Ook vrijwillige schutters waren er na een oproep genoeg. De opleiding, verzorgd door André le Feber, was in een prima sfeer verlopen en vandaag zou Jan Baas uit Papekop, het spits afbijten: hij draaide zijn eerste sluiswachtersdienst.

OPENING-VAREN-OUDEWATER 4-4-2015 008

Hoogheemraad Huub van der Maat van het HDSR kwam al vaak in Oudewater, niet alleen in zijn functie als bestuurslid van het hoogheemraadschap, maar meer nog als recreatief fietser. Hij gaf het probleem van de stremming door reparatie aan de sluis in Hekendorp aan en dat de bediening van de sluis in Oudewater een oplossing voor de recreatievaart zou zijn. Het probleem in Hekendorp is de wereld al weer uit, maar de sluis in Oudewater lijkt iets blijvends; met een compliment aan de mannen van STRO en de gemeente.

Feestdag met een zwart randje

Burgemeester Pieter Verhoeve stond enige momenten stil bij het overlijden van Kees Burger, die zijn functie als sluiswachter zo’n 25 jaar vervulde.

Vervolgens was hij verheugd te kunnen melden dat er diverse maatregelen waren genomen om de waterrecreanten wat meer comfort te bieden. De sloepenroute noemde hij als belangrijke nieuwigheid: je mag er met je bootje maximaal twee uur aanleggen om bijvoorbeeld even bij IJssalon Roberto of ’t Backertje langs te gaan.

Bernard de Wit bedankte André le Feber voor de uitstekend verzorgde cursus en hij, op zijn beurt, feliciteerde alle sluiswachters in spe met het feit dat ze geslaagd waren. Ook hij stond er bij stil hoe de verbazingwekkend snel deze win-winsituatie was gerealiseerd.

OPENING-VAREN-OUDEWATER 4-4-2015 025

Nadat hoogheemraad Huub van der Maat en burgemeester Pieter Verhoeve de certificaten aan de nieuwe sluiswachters hadden uitgereikt vertrok een deel van het gezelschap naar de ‘Geelbuik’. Bij de Sluisbrug leek het de bijna op de aankomst van Sint Nicolaas; zo druk was het er – maar dan waren er wel vooral volwassenen natuurlijk. De eerste handelingen van de kersverse sluiswachter; de vlag en handen in de ‘Geelbuik’ binnenboord; allemaal even bukken en de bak binnenvaren … en even later weer uit. Jan Baas verrichtte zijn eerste officiële schutting voortreffelijk en de opening van het vaarseizoen was een feit.

Bron: Aad Kuiper | Redactie Oudewater.net | 4 april 2015
Foto’s: Bert van der Horst

Geef een antwoord