Eindsprint redt zomer voor toerismesector

Utrechtse toeristenorganisaties zijn tevreden over de zomer van 2016. Het heeft veel geregend, maar toch kwamen er genoeg recreanten naar de hotspots in de regio.

Volgens Recreatie Midden-Nederland, dat veel zwemplassen beheert, duurde het even voor het seizoen goed op gang kwam. “Het was een spannende zomer want in het begin was het minder weer. In de tweede helft hebben we in een eindspurt toch een heel groot deel van de bezoekers die we verwachtten gehad”, zegt Coen van Beusekom van die organisatie.

Zwembad Oudewater

Het buitenbad in Oudewater blijft zelfs een week langer open vanwege de warme temperaturen. Het bad sluit nu op 18 september.

Niet alleen op en rond het water was het druk. Volgens het toerismebureau van de Heuvelrug en de Vallei, trokken ook fietsers zich weinig aan van de regen. “Als het té warm is gaan mensen ook niet fietsen”, aldus woordvoerder Laura van de Rijke. “Ze hebben door de buien heen toch veel gefietst, omdat het qua temperatuur wel goed te doen was”.

Spanjaarden en Italianen

In de stad Utrecht trokken musea en festivals veel publiek. De topper was de Domtoren, die deze zomer een recordaantal van 20.000 bezoekers kon verwelkomen.

Totaalcijfers zijn er nog niet, maar Ronald Besemer van Toerisme Utrecht denkt dat de stad steeds populairder wordt onder buitenlanders.

Utrecht doet het goed bij de oosterburen, de zuiderburen en zakelijk ook bij het Verenigd Koninkrijk. Wat je ook steeds meer ziet is interesse uit Zuid-Europese landen, Spanje en Italië met name”.

Alleen de Aziaten laten het afweten. De groei van de afgelopen jaren lijkt te stoppen, onder meer door de aanslagen in Parijs en Brussel. “Utrecht heeft net als andere steden veel last van de nare dingen die in Europa gebeuren”, zegt Besemer.

Oudewater

Buitenlandse gasten blijven vaak langer hangen dan dagjesmensen, en zijn daarom gewild. Ook in het Groene Hart mikken ze op toeristen die willen blijven slapen. En volgens Toerisme en Recreatie Oudewater zijn er mogelijkheden genoeg. “We hebben volop bed and breakfasts in de regio en ook campings”, zegt Jacques Zanen van de Stichting Toerisme en Recreatie Oudewater. “Mensen kunnen dus langer blijven en we proberen ervoor te zorgen dat ze dat ook doen.”

Bron: RTV Utrecht | 6 september 2016

Geef een antwoord