Evensong door Canto di Lode in Oudewater

De reformatorische oratoriumvereniging Canto di Lode verzorgt op zaterdag 13 oktober een evensong in de Grote Kerk in Oudewater. Dirigent is Rinus Verhage, terwijl Arjen Leistra het orgel bespeelt.

De evensong opent met ”Teach me, O Lord” (uit Psalm 119) van William Byrd en vervolgt met de ”Preces and Responses” van Harrison Hackett, later in het programma gevolgd door de ”Versicles, Responses en Collects”. Psalm 21 is van John Goss en het Magnificat en Nunc Dimittis van Charles Villiers Stanford. Verder klinken ”Remember not, Lord, our offences” (Henry Purcell), een Te Deum (John Ireland) en ”Closing hymns” (deels meegezongen door de luisteraars) van Richard Baxter, Bianco da Siena en John Hughes.

Daarna zingt Canto di Lode ”If ye love me” (naar Johannes 14, 15-17) van Thomas Tallis, waarna de evensong met het ”Sevenfold Amen” van John Stainer wordt beëindigd. Ten slotte klinkt nog een voluntary op het orgel. De Bijbelgedeelten die worden voorgelezen komen uit Ezechiël en Lukas.

Een evensong kan gezien worden als het equivalent van de vespers in de Rooms-Katholieke Kerk en de Lutherse Kerk. Bij een evensong is een koor betrokken dat zowel a capella als met orgelbegeleiding zingt. De kerkgangers hebben soms een participerende rol wanneer zij enkele liederen meezingen. Het koor zingt Engelse koormuziek.

De choral evensong heeft een lange geschiedenis en gaat terug tot de vroege middeleeuwen. De choral evensong is gebaseerd op twee van de acht getijdediensten die monniken volgens de regel van Benedictus uit de zesde eeuw dagelijks moesten houden. Het samenvoegen van deze twee getijdediensten tot de evensong die we vandaag kennen, gebeurde in de 16e eeuw.

De evensong begint om 16.30 uur. De toegang is gratis, collecte aan de uitgang.

Meer informatie: www.cantodilode.nl.

Bron: Reformatorisch Dagblad | 6 oktober 2018

Geef een antwoord