Feestweek Oudewater 750 jaar stad voor de basisscholen

De week van 28 april – 1 mei werd de feestweek voor alle basisscholen waarmee de viering van 750 jaar Stad werd afgesloten. Het hele schooljaar hebben ruim 1000 leerlingen in het Kunstmenu en Cultuurprogramma aan de viering gewerkt. In de feestweek voerden de kinderen diverse activiteiten uit rond de thema’s van de viering. Het programma voor de scholen is door Kunst Centraal en Landschap Erfgoed Utrecht samengesteld in opdracht van de commissie educatie van Oudewater 750 jaar stad.

Werken en spelen groep 1-2

Oudewater-Sluiting van feestweek scholen 1 mei 2015 235In de feestweek brachten de kinderen onder andere een bezoek aan het Touwmuseum De Baanschuur waar zij de heer van J.P. van der Lee zullen ontmoetten en een echt Geelbuikendiploma konden behalen.

 

Kleding en tradities groep 3-4

Oudewater-scholenproject-Mariaschool groep 3-4In de feestweek maken de kinderen hun eigen middeleeuwse kledij van losse lappen. Op 30 april worden de kinderen in een mooi tableau, per groep, op de foto gezet in hun zelfgemaakte kostuums.

 

 

Eten en feesten groep 5-6

Oudewater-scholenproject-koken en muziekles op de scholen 29-4-2015 149 (21)Het project van groep 5-6 werd afgesloten met een Middeleeuwse jaarmarkt bij Hoeve Spoorzicht in Papekop waar de kinderen vergeten groenten, snoep en zuivel leerden kennen, het roken van vis konden bekijken en ze daarna konden proeven en ze bakten brood op een stok in het vuur. In de feestweek gaan de kinderen in het Cultuurhuis middeleeuwse gerechten koken met kookdocente Roos de Ridder, waarna zij de gerechten aan tafel opeten. Natuurlijk is deze gedekt met hun eigen tafelpapier.

Oorlog en vrede groep 7-8

De 80 jarige oorlog duurde van 1568 tot 1648. Rond deze tijd schreef de componist G.F. Handel voor de viering van de Vrede van Aken (1668) de suite Music for the Royal Fireworks. In de feestweek studeren de kinderen onder leiding van een gastdocent van 123 ZING, een grafische partituur in. Met behulp van de partituur kunnen zij twee delen uit de suite meespelen op slaginstrumenten om de vrede in Oudewater te vieren.

Slotdag 1 mei

Oudewater-Sluiting van feestweek scholen 1 mei 2015 095Op 1 mei vond de slotdag plaats van het programma voor de scholen. De groepen 1-4 bleven op school om spelletjes te doen, terwijl de groepen 5-8 zich verzamelden op de sportvelden van Unio voor diverse sport- en spelactiviteiten. De kinderen lieten toen zien wat ze in de afgelopen periode geleerd hadden.

Bron: Redactie Kunst Centraal en Oudewater.net | 5 mei 2015
Foto’s: Wil van der Heiden, Bert van der Horst, Jaap de Wit

 

 

Geef een antwoord