Feestweek Oudewater 750 jaar stad voor de basisscholen

In de week van 28 april – 1 mei zal de feestweek voor alle basisscholen plaatsvinden waarmee de viering van 750 jaar stad dit wordt afgesloten. Het hele schooljaar hebben1.007 leerlingen in het Kunstmenu en Cultuurprogramma aan de viering gewerkt. In de feestweek voeren de kinderen diverse activiteiten uit rond de thema’s van de viering. Het programma voor de scholen is door Kunst Centraal en Landschap Erfgoed Utrecht samengesteld in opdracht van de commissie educatie van Oudewater 750 jaar stad.

Werken en spelen groep 1-2

Van wie is die koffer? (november 2014)

Op een dag stond er een geheimzinnige koffer in de klas. Niemand wist van wie hij was. Hij bleek hij vol interessante voorwerpen te zitten: een stuk touw, porseleinen trapgevelhuisje, oude foto’s, kralen, knopen, speldenkussen en een vingerhoedje. De kinderen bedachten samen wat ieder voorwerp voorstelde. Toen kwam er een persoon in de klas die een koffer kwijt was. Hij vertelde zijn verhaal: de koffer was een schat vol herinneringen aan zijn jeugd bij zijn opa en oma uit Oudewater. Spelenderwijs leerden de kleuters, naast de betekenis van de oude voorwerpen ook over de oude huizen in de binnenstad en de touwindustrie.

Brikki (januari – maart 2015)

De kinderen zijn met Brikki de Leeuw in het verleden van Oudewater gedoken. Met een workshopleider van Cinekid hebben zij verhaaltjes verzonnen waarin Brikki de hoofdrol speelde. Met behulp allerlei verschillende vormen werd van het verhaal een stop motion animatiefilmpje gemaakt. De kinderen hebben de tekst zelf ingesproken. Alle Brikki filmpjes zijn op de website van 750 jaar stad te bekijken.

In de feestweek brengen de kinderen onder andere een bezoek aan het Touwmuseum De Baanschuur waar zij de heer van J.P. van der Lee zullen ontmoeten en een echt Geelbuikendiploma kunnen behalen.

Kleding en tradities groep 3-4

Kalender vol feest (november 2014)

In de groepen 3-4 hebben de kinderen over feesten en tradities geleerd. Wat vieren we bij Sinterklaas, Koningsdag, Pasen of het Suikerfeest en welke kleding en tradities horen daarbij? In het erfgoed project Kalender vol feest ontdekken de kinderen dat sommige feesten ook al door hun opa en oma werden gevierd. En dat er dit jaar in Oudewater wel een heel bijzonder feest is! Hoe vier je eigenlijk de verjaardag van een stad?

Fiori di Folia (maart 2015)

2015-scholenproject-Oudewater-kledingEen danspaar van Fiori di Folia verzorgde in historische kostuums een demonstratie middeleeuwse dansen in het oude stadhuis voor de kinderen van de groepen 3-4. Zij vertelden over de verschillen tussen arm en rijk en lieten zien hoe de rijke mensen met elkaar dansten en over de etiquette uit die tijd. Ook mochten de kinderen de prachtige kostuums van dichtbij bekijken en aan de rijke stoffen voelen.

Feestweek

In de feestweek maken de kinderen hun eigen middeleeuwse kledij van losse lappen. Op 30 april worden de kinderen in een mooi tableau, per groep, op de foto gezet in hun zelfgemaakte kostuums.

Eten en feesten groep 5-6

Tafelmanieren en tafelpapieren (februari 2015)

2015-scholenproject-Oudewater-tafelmanierenBeeldend kunstenares Eline Janssens is met de kinderen teruggegaan in de geschiedenis van de eetcultuur van de Middeleeuwen. Wat aten de mensen en hoe werd een tafel gedekt. Aan de hand van verschillende schilderijen van o.a. Gerard David werden deze vragen beantwoord. Vervolgens hebben de kinderen hun eigen tafelpapier ontworpen. Ieder bestempelde zijn eigen voorgedrukte bord op het tafelkleed. Het feest kan beginnen, aan tafel!

Opscheppen! (april 2015)

Oudewater-Schoolkinderen Baars Diemerbroek 2 049In het project Opscheppen hebben de kinderen ontdekt wat de mensen vroeger aten. De kinderen interviewden opa’s en oma’s en verzamelen recepten van vroeger. Ook zochten zij het antwoord op de vraag hoe eten werd bewaard toen er nog geen koelkast bestond. Het project werd afgesloten met een Middeleeuwse jaarmarkt bij Hoeve Spoorzicht in Papekop waar de kinderen vergeten groenten, snoep en zuivel leerden kennen, het roken van vis konden bekijken en ze daarna konden proeven en ze bakten brood op een stok in het vuur.

Feestweek

In de feestweek gaan de kinderen in het Cultuurhuis middeleeuwse gerechten koken met kookdocente Roos de Ridder, waarna zij de gerechten aan tafel opeten. Natuurlijk is deze gedekt met hun eigen tafelpapier.

Oorlog en vrede groep 7-8

Arend van Dam

In het boek Onder vuur is het oorlog tussen Nederland en Spanje. De vader van Bregje is in dienst bij de Spanjaarden! Hij zit in Groenlo, een oud vestingstadje, samen met het Spaanse leger. Hoe krijgt Bregje hem er veilig uit? De kinderen hebben in de bibliotheek kennisgemaakt met de schrijver van het boek. Arend van Dam. Hij ging met de kinderen in gesprek over het schrijven van historische verhalen en over feiten en fictie.

Historische verhalen

Na de ontmoeting met Arend van Dam hebben de kinderen zich verdiept in de Oudewaterse moord. Met acteur Bart Schouten zijn ze tijdens een stadswandeling op zoek gegaan naar sporen uit die tijd.

Oudewater-scholenproject-7-8_0233

Ze bezochten historische plekken en het schilderij De Oudewaterse moord van Dirck Stoop. Geïnspireerd schreven ze vervolgens een dagboekfragment vanuit het perspectief van een historische personage. Een aantal dagboekfragmenten zijn te lezen op de website van Stichting Oudewater 750 onder het kopje Educatie.

Feestweek

De 80 jarige oorlog duurde van 1568 tot 1648. Rond deze tijd schreef de componist G.F. Handel voor de viering van de Vrede van Aken (1668) de suite Music for the Royal Fireworks. In de feestweek studeren de kinderen onder leiding van een gastdocent van 123 ZING, een grafische partituur in. Met behulp van de partituur kunnen zij twee delen uit de suite meespelen op slaginstrumenten om de vrede in Oudewater te vieren.

Slotdag 1 mei

Op 1 mei vindt de slotdag plaats van het programma voor de scholen. De groepen 1-4 blijven op school, de groepen 5-8 verzamelen op de sportvelden van Unio. Op het programma staan diverse sport- en spelactiviteiten en de kinderen zullen elkaar onderdelen van het lesprogramma en uit de feestweek presenteren.

Financiering

Het programma wordt gefinancierd middels de bijdragen van de deelnemende basisscholen, subsidie van de provincie Utrecht en incidentele subsidie van de Stichting Sint Lucia Fonds.

 Bron: Stichting Oudewater 750 jaar Stad | 25 april 2015

Geef een antwoord