Fietsrondje van de maand december Oudewater en de Reeuwijkse plassen (37 km)

Midden in het Groene Hart ligt het verborgen stadje Oudewater met de meeste monumenten op een kleine oppervlakte. Fiets langs de rustieke Lange Linschoten, laat je wegen in de Heksenwaag, doe de groeten aan Swiebertje en pas op voor de schandpaal tegenover het café van Hekendorp.

Vanuit het station van Woerden fietsen we al snel door knus landelijk gebied. Het  riviertje de  Lange Linschoten is smal. Dit geldt ook voor het weggetje langs de oever. Soms gaat er een steil voetgangersbruggetje over het water. Dit is de streek waar kaas nog ambachtelijk wordt gemaakt van rauwe melk. We bevinden ons midden in het agrarische Groene Hart.

Je moet hier niet de  fietsknooppunten volgen, maar even dwars door het oude centrum van Oudewater gaan. Bij de Hollandse IJssel haken we weer aan op de knooppuntenroute.Deze rivier was oorspronkelijk een nevenstroom van de Rijn, die begon bij Wijk bij Duurstede. De legendarische Graaf Floris de Vijfde beval echter in 1285 dat de zijstroom moest worden afgedamd.

In Hekendorp is de Goejanverwellesluis. De oude naam van het dorp was Goejanverwelle of Goverwelle.  Het nietige dorpje raakte bekend door een voorval uit 1887.  Patriotten hielden het rijtuig vanPrinses Wilhelmina tegen en sloten haar op in een boerderij in Goejanverwelle. Daarna werd zij terug gestuurd naar Nijmegen. Hekendorp staat verder bekend om een schandpaal tegenover het café. Aan deze paal werden misdadigers tentoongesteld. Op de zuil staat een beeld van Vrouwe Justitia: deze keer zonder blinddoek.

Achter een oude ophaalbrug over de IJssel ligt Haastrecht met een prachtig monumentaal stadhuis, maar het is al lang geen zelfstandige gemeente meer.

Pal voor de nieuwbouwwijken van Gouda verlaten we de IJssel en slaan we af naar de Reeuwijkse Plassen. De smalle en lange landtongen tussen de plassen dateren uit de tijd dat de afgegraven turf op karren moest worden afgevoerd. Vanaf de plassen voert het Wierickepad prachtig door het Groene Hart naar Driebruggen.

Uiteindelijk leidt de ranke torenspits van de Sint-Bonaventurakerk ons terug naar Woerden.

Wie de route met foto’s en nog meer informatie wil zien kan deze link naar het oorspronkelijke verhaal aanklikken. Deze link biedt een prachtig verhaal met foto’s en een heldere kaart.

Bron: Verkeersbureaus.info  | Woensdag 2 december 2020

Geef een antwoord