Geblèr in het groen rond Oudewater

Bèèè, mèèè. Bèèè, mèèè. Ja ja, binnenkort klinkt in Oudewater het geblaat van 200 Schoonebeeker heideschapen. Met hulp van zijn honden gaat een heuse streekherder zijn kudde hoeden in het groen rond de stad.

De wolleveranciers zetten maandag 25 april voor het eerst poot op Oudewaterse bodem. Burgemeester Pieter Verhoeve en Marius Rutges (voorzitter/bestuurder Streekfonds Utrechtse Waarden) verrichten de welkomsthandeling. Zij openen om 14.00 uur het hek voor de bijzondere gasten. Dat gebeurt in park Ruyghe Wey, aan de kant van de Dijkgraaflaan. Daarna zetten de schapen het op een grazen van het malse groen in Oudewater.

De kudde gaat ook dwalen door het groen van de Tiendweg (tegenover De Broedkorf, haaks op de Utrechtsestraatweg) en het zogenaamde spaghetti-eilandje. Deze groenstrook trekt schouder aan schouder op met de J.J. Vierbergenweg ten noorden van Papekop. De schapen leggen per dag tussen de 10 en 20 kilometer af. Zij zwerven van plaats naar plaats. Ook in Lopik, Montfoort en IJsselstein kun je de grazers tegenkomen in parken, natuurlandjes, boomgaarden, kades, bermen en tiendwegen.

De natuur gaat er op deze manier op vooruit en de gemeente hoeft deze gebieden niet meer te maaien. De introductie van de schaapskudde in Oudewater en omgeving is een initiatief van het Streekfonds Utrechtse Waarden.

In park de Ruyghe Wey beantwoordt de streekherder graag vragen en deelt hij zijn kennis over de kudde met geïnteresseerden. Dat doet hij ook op dinsdag 26 april om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) in ’t Hemeltje, Willeskop 45 in Montfoort.

Bron: Woerden.tv | 20 april 2016

Geef een antwoord