Geschiedenis van het nieuwe HEMA-pand in Oudewater

Het pand aan het water was een goede locatie voor kooplieden. Vanaf de dertiende eeuw was er een woonhuis. Ten tijde van de Oudewaterse moord in 1575 is het huis verwoest door brand, maar ene kapitein Van Galen herbouwde het in 1583. Het heette toen Korte Donkere Gaard. De volgende eigenaar was Barent Crayvanger, producent van bombazijn: een weefsel van linnen en katoen.

Halverwege de zeventiende eeuw maakte een katholieke koopman er een herberg van genaamd ‘Den Toelast’ (een groot wijnvat). In oude beschrijvingen worden een kelderkamer, houten achterhuis, prieel, stal en plaets met een blauwe gootsteen genoemd. De herberg kreeg de ene eigenaar na de andere en uiteindelijk werd het in 1750 een woning met ‘erve’ voor een dominee. Omdat er vervolgens een commandant, stadsbestuurder en burgemeester woonden, steeg de waarde van het pand naar 2000 gulden.

In 1869 kocht de 29-jarige burgemeester Haentjes Dekker het pand bij zijn trouwen. Nadat er vier kinderen waren geboren, is een gedeelte aangebouwd. Toen Dekker in 1902 overleed, kocht slager Blommestein het pand. Er kwam voor het eerst een winkel in met opzij een doorgang naar het slachthuis en de rokerij. De slagerij bleef tot 1968 (vanaf 1918 slager Blom) en daarna kwam woninginrichting Faay. Deze vergrootte het pand door de tuin en achterhuis van nummer 7 erbij te trekken. Van de oude pui is niets meer over. Bij opgravingen werden onlangs veel voorwerpen gevonden.

Zenderstreeknieuws Montfoort & Oudewater | Maandag 18 augustus 2014

Geef een antwoord