‘Gezondheidszorg door de eeuwen heen‘ Stadsmuseum weer open

Het Stadsmuseum Oudewater gaat na anderhalf jaar weer open met een nieuwe grote tentoonstelling “Gezondheidszorg door de eeuwen heen”, opgezet door de Geschiedkundige Vereniging Oudewater. De aanleiding is het vijftigjarig bestaan van Woon- en Zorgcentrum De Wulverhorst dit najaar.

Gezondheidszorg in breed perspectief

De Geschiedkundige Vereniging heeft de gezondheidszorg in Oudewater in breder en historisch perspectief geplaatst. Helemaal terug tot in de 16e eeuw met aandacht voor het Arm- of Sieckhuis en het Weeshuis, en  dichterbij in de 19e en 20ste eeuw met bijzonderheden over huisartsen en apothekers, het St. Franciscusgesticht, het St. Jacobsziekenhuis, de Schuylenburcht en uiteraard de Wulverhorst. Behalve veel fotomateriaal zijn er ook bijzondere objecten te zien: de originele babyweegschaal van de zuigelingenzorg, het kistje van Stadsdokter Van Praag en diverse medische instrumenten uit de praktijk van huisarts en apotheek.

Maar er is meer in het stadsmuseum

De kleine tentoonstelling over Oudewater in de Tweede Wereldoorlog is ook nog steeds te bezichtigen.  En de permanente uitleg over het ontstaan van de Stad Oudewater is er uiteraard ook nog.

Nieuw is de ontwikkeling van een digitale rondleiding door Stadhuis en Stadsmuseum. Deze kan op een smartphone worden geactiveerd door het scannen van een QR-code.

Mw. Joyce Jacobs, directeur van Woon- en Zorgcentrum De Wulverhorst zal op zaterdag 4 september in het Stadhuis aan de Visbrug de tentoonstelling en het (korte) seizoen 2021 officieel openen. In verband met de Coronamaatregelen is deze ceremonie helaas beperkt toegankelijk.

Reserveren hoeft niet

Daarna zijn Stadhuis en Stadsmuseum gratis toegankelijk voor alle bezoekers, onder de volgende Coronaregels.

Er kunnen ongeveer twintig mensen tegelijk worden ontvangen in het Stadhuis. Om daar zo eenvoudig mogelijk toezicht op te houden, krijgt elke bezoeker bij binnenkomst een “Coronakaart” mee van de gastheer of gastvrouw. En bij vertrek levert de bezoeker de kaart weer in. Als de kaarten op zijn, dan mag de nieuwe bezoeker even wachten tot er weer iemand vertrekt.

Openingstijden 

Het Stadhuis en het Stadsmuseum zijn open tijdens het eerste weekeind van september, zondag 3 oktober en in de weekeinden aan begin en einde van de herfstvakantie, steeds op zaterdagmiddag en zondagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur.

Op Open Monumentendag, zaterdag 11 september, is het Stadsmuseum geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Geef een antwoord