Gildas Delaporte stadsbeiaardier van Oudewater

Met de benoeming van Gildas Delaporte tot stadsbeiaardier laat Oudewater een eeuwenoude traditie herleven. Burgemeester Pieter Verhoeve verraste de musicus met zijn eretitel waaraan ook een oorkonde is verbonden.

In de zestiende en zeventiende eeuw hadden tal van steden een organist in dienst. Die vervulde vaak ook de taak van beiaardier. In de loop der tijd verdween de functie, maar juist in de laatste jaren tekent zich een kentering af. Er zijn steden die aan één van de lokale organisten de eretitel stadsorganist geven. Oudewater deed dat vorig jaar bij Gerben Mourik. En nu dus bij Delaporte als stadsbeiaardier.

Speciaal ter gelegenheid van Oudewater 750 jaar Stad schreef Delaporte een muziekstuk voor het carillon in de toren van de Grote of Sint Michaëlskerk. Dat deed hij op verzoek van de Stichting sociaal cultureel fonds Mooyman-MARTENS. Dit lokale fonds heeft het toreninstrument onlangs grondig laten restaureren. Het is één van de grootste carillons van de provincie Utrecht.

Het carillon van Oudewater is bekend terrein voor Delaporte. Vanaf medio 1994 was hij één van de twee beiaardiers die de gemeente in dienst had. Als gevolg van bezuinigingen moest Oudewater enkele jaren geleden noodgedwongen afscheid nemen van de twee musici. Sinds de restauratie van het carillon in 2013 bespeelt Delaporte op kosten van Stichting sociaal cultureel fonds Mooyman-MARTENS met regelmaat het carillon.

Burgemeester Pieter Verhoeve is blij dat hij namens de gemeente het nieuws aan Delaporte mag overbrengen. ,,De gemeente Oudewater is zeer trots op het feit dat we Delaporte tot onze stadsbeiaardier kunnen benoemen. Oudewater herstelt daarmee een oude traditie. De stad heeft al sinds in ieder geval 1601 een beiaardier. We hopen dat zijn benoeming het culturele leven verder stimuleert,’’ zegt Verhoeve. De benoeming geldt voor de duur dat Delaporte werkzaam is in Oudewater.

Gemeente Oudewater | 11 oktober 2014

Geef een antwoord