GOUD VAN OUDewater groots succes

Goud van Oudewater was niet ten onrechte uitverkocht. Ook dit project van Oudewater 750 jaar Stad bleek een schot in de roos; een geweldig sfeervol evenement.

Initiatiefnemer Thijs Overbeek was al jaren bezig een reünie van bandjes die in de roemruchte jaren 60 en 70 in het bluesrockbastion Oudewater van zich deden spreken, van de grond te krijgen. Na enige twijfel – in verband met het overlijden van enkele van die ouwe rockers – kwam het er, samen met Oudewater 750 jaar Stad, gelukkig toch nog van. Na een geweldige musical en een magnifiek concert van Anna Konings nu dan dit langverwachte GOUD VAN OUDewater.

Rocktempel de Eiber

In een door de bouwploeg tot rocktempel omgebouwde Eiber was het om half acht al aardig druk toen Clean Foot Clan het spits afbeet met ‘Daydream Believer’ van de Monkees. De sfeer zat er ogenblikkelijk goed in en dat bleef de hele avond ook goed zo. Voor zover mijn beperkte muziekkennis het toelaat – ik ben slechts een eenvoudige genieter – stond de muziek als een huis. Clean Foot Clan had er zin in en speelde gewoon heel goed. En, zonder de anderen tekort te willen doen, droeg ook de performance van Hans Plas hier mooi aan bij. Zeker ook de meerstemmige samenzang in onder ander ‘I Just Lost Somebody’ klonk voortreffelijk.

Prachtig gevarieerd muzikaal aanbod

Er bleek voor elk wat wils op muzikaal gebied. Want na deze band met popklassiekers kwam Windfall ’77 met de op dit moment Bert Vermeij, die destijds als voorzitter van ‘Oudewater 750’ dit schitterende initiatief ogenblikkelijk omarmde, achter de drums. Ze brachten uiteraard mooi vertolkte countrynummers. We zagen een gitarist die we al eerder zagen en deze dubbelrollen zouden vaker plaatsvinden. De inmiddels stampvolle Eiber kreeg opvallende gastoptredens van Kirsten Vermeij en Linda de Jong te horen en te zien. Luuk Bode praatte de avond professioneel aan elkaar en kondigde The Storks aan met o.a. initiatiefnemer Thijs Overbeek op drums en broer Ben op slaggitaar.

Goud van Oudewater 10 11 en 12 april 2015 021

Ze openden met een langzamer nummer dan het publiek tot nu toe had gehoord en er werd al snel, zoals ook in 60’- en 70’er jaren gebruikelijk was, lekker geschuifeld. The Storks onderbraken de langzame nummers af en toe even voor een steviger nummer van bijvoorbeeld Creedence Clearwater Revival.

Perfecte sfeer

Terwijl het nog warmer en nog drukker leek te worden – er zouden zo’n 600 man in de sfeervolle zaal aanwezig zijn – kondigde de pauzemuziek al de overgang naar een andere muziekstijl aan. En ja: daar was Satyr, de band met de stevige uitgesponnen rock met dubbele gitaarbezetting als kenmerkende muziek. Ze deden hun voorbeeld Wishbone Ash daadwerkelijk alle eer aan. Zo veel zelfs dat fans slipjes naar leadzanger Hans Plas wierpen.

Smaken verschillen en voor de liefhebbers van stevige klassiekers uit de jaren 60 en 70 stond daar Outlaws. Ze brachten de nummers op behoorlijk aanstekelijke wijze; met bijvoorbeeld ‘Gloria’ van Them kregen ze, met als frontman Mans la Lau, de hele zaal mee. Als uitsmijter op deze avond trad Yac Yac 5 Reloaded in de schijnwerpers. Ook zij brachten veel klassiekers met veel jong talent dat de opengevallen plaatsen liever niet hadden ingenomen, maar, om hen die er niet meer waren alle lof te bewijzen, dat met een enorm enthousiasme deden. ‘I’m Gonna Be’ (500 Miles) was hét nummer van hun, door het publiek enorm gewaardeerde optreden.

Vrijdag, zaterdag én zondag waren fantastisch

Tot nu toe ging het over de vrijdagavond. Zaterdagavond was het, als dat al mogelijk is, misschien nog wel drukker en nog gezelliger; het hele publiek stond te springen te dansen. De volgorde van optreden was totaal anders dan op vrijdag, hoewel Yac Yac 5 de avond weer afsloot.

Goud van Oudewater 10 11 en 12 april 2015 068

Vlak daarvoor speelde Outlaws; Mans la Lau gaf echt alles wat hij kon. Bandleden werden de volgende dag aangesproken over de geweldige sfeer die er al twee dagen in Oudewater hing. Ook op zondag was het voortdurend één groot feest. Die zondag speelden de bands weer in een andere volgorde. Windfall’77 begon die middag. Hans Plas mocht twee keer vlak na elkaar alles uit de kast halen; eerst met Clean Foot Clan en daarna met Satyr – voorlopig heeft hij damesslipjes genoeg! Als laatste – en dus als laatste band van dit spektakel – trad Outlaws op. Maar bij het laatste nummer kwamen alle Oudewaterse bluescountryrockers op het podium om mee te doen met ‘Route 66’.

En nog is het niet op

Aan alle mooie dingen komt een eind. Zo ook aan deze revival van bluesrockbastion Oudewater. Na drie dagen genieten, zowel door artiesten (ze genoten natuurlijk al veel langer van het oefenen dan deze drie dagen), als door publiek (ook die genoten al veel langer van het vooruitzicht híér getuige van te mogen zijn) rest de zoete herinnering. Nog even nagenieten en we gaan op naar het volgende evenement in deze Theatermaand.

Wat een vrijwilligers!

Overigens was ook dit spektakel niet mogelijk geweest zonder al die vrijwilligers. Naast de al genoemde bouwploeg, de catering, mensen bij kaartcontrole, muntverkoop, jassen, achter de bar (als het nodig is bijeengetrommeld door Joke van den Hoogen), veiligheid en vast nog wel meer. Petje af! En dan zijn er nog fotografen en filmers, die ook deze unieke gebeurtenis hebben vastgelegd om, als dit feestjaar voorbij is, van alles nog eens na te genieten. Dat wordt ongetwijfeld ook weer iets moois!

Bron: Bert van der Horst, Aad Kuiper en redactie Oudewater.net
Foto’s: Bert van der Horst
| 13 april 2015

One thought on “GOUD VAN OUDewater groots succes”

 1. Peter van der Mark zegt:

  Hallo,

  Ik heb in de jaren 72-74 contact gehad met enkele leden van de Storks, ik herinner me alleen nog een voornaam Kees, we zijn samen nog naar pinkpop in Geleen gegaan ik dacht in 1975
  Kent u misschien deze kees!
  Met vriendelijke groet,
  Peter van der Mark Landgraaf 06-53…

Geef een antwoord