GOUD VAN OUDewater: reünie van oude bandjes

Thijs Overbeek zit heerlijk te drummen als ik een afspraak met hem heb voor een gesprek. Yac Yac 5 Reloaded is aan het oefenen voor GOUD VAN OUDewater, een half uurtje invallen voor Bill Vermeij, die iets later zou komen.

“Net als vele anderen maakte ik muziek toen ik jong was”, vertelt Thijs, “In een bandje dat The Storks (Ooievaars) heette. Maar ja, in die tijd moest je ook al keuzes maken: verkering, studie, voetbal … Druk zat dus”. En de muziek ging aan de kant.

“Maar een jaar of vijftien geleden”, gaat Thijs verder, “was ik in Gouda aan het werk en lag er op een zolder een oud drumstel dat ik mee mocht nemen. En dat deed ik.” Zo begon hij met anderen voorzichtig weer wat muziek te maken. En niet eens zo gek lang later vormde hij samen met nog een paar muzikanten The Oldtimers. “Om het plezier van muziek maken over te mogen brengen naar de zaal geeft me de meeste voldoening”, voegt Thijs eraan toe.

Opnieuw muziek maken

Enthousiast over “muziek maken” kwam hij in gesprek met Mans la Lau die vroeger in The Outlaws speelde en natuurlijk praatten ze over … juist, over muziek. Welke bandjes waren er toen ook nog meer? En wie speelden daar toen in? Een reünie van bandjes uit die tijd; dat zou leuk zijn. Maar nog geen jaar later werd Kees van Baaren ernstig ziek en Thijs zette het plan daarom ook uit zijn hoofd.

Maar echt loslaten kon hij het toch niet; het bleef een beetje kriebelen. Zo’n anderhalf jaar geleden, nam hij contact op met Wim van Baaren: of ze er binnen de band en de familie eens over wilden nadenken om mee te doen aan een reünie van oude bandjes. Na enig overleg, wilden ze dat wel en bleken de kinderen van Wim en Kees van Baaren bereid om mee te doen in de opnieuw gevormde band die Yac Yac 5 Reloaded moest gaan heten. Meer bandleden mogen deze revival helaas niet meer meemaken en zijn natuurlijk onvervangbaar, maar om de eigen sound toch zo goed mogelijk te benaderen zijn uiteindelijk voor alle bandjes goede vervangers gezocht én gevonden.

Een hele klus

Werk aan de winkel voor Thijs. Eerst Hans en Henri Plas benaderen. Dit tweetal bekende Oudewaternaren speelden destijds eerst in Clean Foot Clan en later in Satyr. Die laatste band was vrij snel bij elkaar. Maar de andere bandjes kostten heel wat meer moeite, werk en tijd. Zij moesten oud-muzikanten van Clean Foot Clan, Windfall 77, Satyr , The Outlaws en The Storks gaan zoeken, bellen en het idee voor een gezamenlijk optreden voor gaan stellen. Langzamerhand begon het idee van Thijs vorm te krijgen. Jammer dat een reünie met Walhalla niet wilde lukken, maar alle andere bandjes begonnen enthousiast te oefenen.

GOUD VAN OUDewater

Nu wil het toeval dat Bert Vermeij destijds in Windfall 77 speelde en toen een gezamenlijk optreden steeds meer in zicht kwam, was hij voorzitter van ‘Oudewater 750 jaar Stad’. Zowel Thijs als Bert voelden er wel wat voor om die geweldige reünie als 750-onderdeel in te voeren en dat gaat dan ook inderdaad plaatsvinden en wel op 10, 11 en 12 april. Het krijgt als titel GOUD VAN OUDewater; een idee van Henk Seelt, mooier kan het niet.

Thijs_Overbeek_Oldtimers_OudewaterMaar niet zonder dat al die oud-bandleden en invallers van wel zes verschillenden bandjes, die behoorlijk vaak van heinde en ver, zelfs uit het buitenland, naar Oudewater komen om er te oefenen met hun vroegere speelmakkers. Diverse vergaderingen met collega-muzikanten en bestuur van ‘Oudewater 750 jaar Stad’ zijn hier aan voorafgegaan.

Best veel werk voor Thijs Overbeek, hoewel hij daar vrij nuchter onder blijft. Hij is vooral enorm enthousiast over de optredens die er aan gaan komen. Het zal ongetwijfeld een twee- of drietal onvergetelijke voorstellingen worden met The Outlaws, Yac Yac 5 Reloaded, The Storks, Clean Foot Clan, Satyr en Windfall 77. Twee avonden en  een middag met zo’n schitterend programma dat GOUD VAN OUDewater ongetwijfeld gaat worden, roept nu al bijna om we want more, more, more!

Nagekomen bericht: De kaartverkoop start 2 maart.

Redactie Oudewater.net | 29 januari 2015
Foto’s: Bert van der Horst, Aad Kuiper

5 thoughts on “GOUD VAN OUDewater: reünie van oude bandjes”

 1. a.steenbrink. zegt:

  Leuk verhaaltje over het wel en wee en tot standkomen van de diverse bandjes.Thijs alvast bedankt voor het vele werk van je (af en toe even voor Bill invallen o.a.)en het beschikbaar stellen van de oefenruimte.We zullen er ongetwijfeld nog wel een ongeveer 20 biertjes aan versnaperen. Groet.

 2. Trudy zegt:

  Wat een geweldig idee !!!
  Pim en ik komen graag naar de voorstelling.
  Waar kunnen we kaarten bestellen ?
  Vriendelijke groeten,
  Pim (oud oudewaternaar) en Trudy Rosielle

 3. Nico Dekens zegt:

  YAK Yak 5 had een zeer grote fanclub in Woerden. Misschien handig om in een lokale krant in Woerden een stukje aan het komende optreden te wijden. In de zestiger jaren traden zij door heel Nederland op. Elk weekeinde volgeboekt.

 4. Bert Van Der Horst zegt:

  Heel leuk stuk Aad.
  Ben ook bang dat de kaarten snel zijn verkocht.
  Dit wordt weer z’n succes van Oudewater 750.
  Ga vast voor de deur liggen..

 5. Cobie Mulder zegt:

  YWat hebben die gasten een werk verzet en wat hebben we genoten.Zowel de orginsatotoren als de muzikanten. Dit smaakt naar meer.Alle lof

Geef een antwoord