Onthulling gerestaureerd grafmonument Herman de Man

Onder grote belangstelling is op 11 juli 2019 het gerestaureerde grafmonument van Herman de Man onthuld door Bas Lont, wethouder van Oudewater.

Menigeen heeft zijn werk voor de verplichte literatuurlijst op school of uit oprechte interesse gelezen .  Schrijver Herman de Man (1898-1946) schreef o.a. Het wassende water,  zijn meest bekende boek, dat in de jaren ’80 ook nog werd verfilmd voor een TV serie.

Gerdine van de Ven was aanwezig toen in 2015 Maarten van Rossem werd rondgeleid op de R.K. Begraafplaats in verband met opnamen voor RTV Utrecht.  De heer van Rossem, al mopperend zoals we hem kennen, maakte een opmerking maakte over de slechte staat van het graf.

Van de Ven, vrijwilliger bij de begraafplaats, besloot actie te ondernemen. “Ik begon met het aanschrijven van fondsen voor de financiering. Gelukkig deed het fonds Perzik van Onsterfelijkheid, ondergebracht in het Prins Bernhard Cultuur Fonds, een schenking en Ruben van Impelen van Van Dam Natuursteen B.V.  uit Woerden leverde een behoorlijke bijdrage in natura. Dit bedrijf heeft ook de restauratie verzorgd en de coördinatie uitgevoerd met zijn leveranciers. Daarnaast verleende de kerkhofcommissie het eeuwigdurend grafrecht.

Woerden

Herman de Man werd geboren in Woerden, maar woonde op verschillende plaatsen in Het Groene Hart. Van de Ven: “Daardoor spelen overwegend zijn streekromans zich af in dat gebied.  Al schreef hij vaak in het buitenland.” Het kostte Van Impelen en Van de Ven zo’n twee jaar om het graf in de oude luister te herstellen. “Ruben heeft zorgvuldig en met passie voor zijn vak alles zo authentiek én duurzaam mogelijk gemaakt, en zó dat het monument weer zo’n 70 jaar behouden blijft. Bij het ontmantelen van het graf ontdekten we dat een voor die tijd en omstandigheden vrij bijzondere afdekplaat was gebruikt. We hebben veel gesproken over de gebruikte materialen. Via het Prins Bernhard Cultuurfonds kwamen we in contact met de funerair adviseur Leon Bok, die ons veel informatie heeft gegeven. Ons streven was het graf op tijd af te krijgen voor onthulling op Hermans geboortedag, 11 juli.” Herman de Man was een opmerkelijk persoon, die soms mensen afstootte. “Tijdens de restauratie raakte Ruben zo gefascineerd door hem dat hij diens biografie, geschreven door dr. Gé Vaartjes, is gaan lezen.”

Gé Vaartjes en de dochter (93) van Herman de Man

Bij de onthulling waren verschillende sprekers: dr. G. Vaartjes, mr. Ari Doeser, stadsdichter Nelleke den Boer en wethouder Bas Lont.

De 93-jarige dochter van Herman de Man uit Denemarken was speciaal voor deze gelegenheid overgekomen met schoonzoon en  twee van haar kleinkinderen.

Foto’s: Bert van der Horst 

Geef een antwoord